L'Exèrcit de Terra ha obert una investigació i el ministeri ha cessat el capità

Una unitat militar va a missa al Valle de los Caídos i Defensa cessa el capità

Els militars van assistir a la benedicció del banderí agenollats a les escales de la basílica

Redacció / AgènciesActualitzat

El Ministeri de Defensa ha cessat el capità de l'Exèrcit de Terra que va dur la seva unitat a una missa del Valle de los Caídos. La missa va ser dimarts, i la unitat, enquadrada en la Brigada d'Infanteria "Guadarrama XII", hi va assistir perquè el seu banderí fos beneït a la basílica. Un sacerdot va ser l'encarregat de ruixar-lo amb aigua beneita.

Un cop difosa la notícia, l'Exèrcit de Terra va obrir una investigació, atès que es tractava d'una activitat no autoritzada duta a terme durant una marxa programada. Aquest expedient s'ha de resoldre en 48 hores, per bé que el cessament del capità ja s'ha fet efectiu.

En un vídeo penjat a xarxes socials per l'associació Ciudadanos de Uniforme es poden veure els membres de la unitat agenollats davant del religiós portant el banderí.

 

Segons l'associació que ha difós el vídeo, el capità va anul·lar tots els permisos concedits als membres de la companyia, encara que no tindria permís per concedir-ne o denegar-ne. Lamenten que no era la primera vegada que el capità en qüestió atemptava contra la llibertat religiosa dels militars al seu càrrec.

Els fets han rebut nombroses crítiques d'alguns dels partits de l'oposició al Congrés i també d'Unides Podem.


L'exèrcit i l'església catòlica

Aquest cas ha coincidit en el temps amb el posicionament del Ministeri de Defensa respecte la participació de militars en actes religiosos: considera que forma part de la "política cultural" de l'exèrcit:

"La participació de personal militar en aquest tipus d'actes es considera part de l'objectiu de la política cultural de seguretat i defensa, i la promoció de la consciència de defensa nacional."

Segons informa el mitjà digital eldiario.es, el ministeri ho ha dit en resposta a una pregunta al seu portal de transparència, i ha defensat que segueix els principis establerts a la Llei de Defensa Nacional.

Ha precisat, però, que els militars no poden ser forçats a participar-hi, ho han de fer voluntàriament, i les despeses que comporti la participació les ha de pagar l'entitat que els hagi convidat.

En la resposta el ministeri també ha detallat que a les processons de Setmana Santa d'aquest any hi van participar més de 400 militars, i ha afegit que això ajuda a millorar la imatge de l'exèrcit.

 

ARXIVAT A:
Exèrcit espanyolMemòria històrica Franquisme
Anar al contingut