Dénia

Una turista que feia snorkel a Dénia troba les restes d'un vaixell del 1813

RedaccióActualitzat

Una turista francesa de 16 anys, Orianne Marrel, ha fet una troballa sorprenent mentre estava de vacances a Dénia, a la Marina Alta. La jove va sortir a fer snorkel amb el seu germà quan casualment es va trobar les restes d'una nau a 350 metres de la platja i a només 3,5 metres de profunditat.

Les restes pertanyen a un vaixell que es va enfonsar l'any 1813, durant la Guerra de la Independència o Guerra del Francès. Així ho han anunciat el regidor de Cultura del municipi, Rafa Carrió, i l'arqueòleg municipal, Josep Antoni Gisbert.

El pare de la jove, Julian Marrel, va comunicar a l'arqueòleg municipal el que la seva filla havia descobert. En una superfície d'uns 50 metres quadrats, quedava a la vista part de l'estructura de fusta de l'embarcació.

Un vaixell inventariat però mai trobat

En l'Inventari de jaciments arqueològics de Dénia, que inclou els subaquàtics, ja constava en un escrit l'existència d'aquest vaixell enfonsat. El manuscrit que parla dels fets el va escriure mossèn Francesc Palau. Palau relatava el naufragi del vaixell corsari, anomenat Zephir o Zefarin, en un episodi bèl·lic que hi va haver entre els dies 13 i 14 de maig de 1813. A bord del vaixell francès hi anaven uns 100 tripulants. En enfonsar-se, molts van arribar a la costa nedant i es van salvar.

Però fins ara no se n'havien localitzat les restes. El derelicte portarà el nom de la jove turista que l'ha trobat.

Dénia amaga un patrimoni subaquàtic molt important. S'han localitzat uns 80 derelictes. Els naufragis a la costa de Dénia eren molt freqüents antigament. Moltes naus s'encallaven i s'enfonsaven a causa de les tempestes o també pels combats. De fet, tota la costa mediterrània és molt rica en restes subaquàtiques.

Anar al contingut