Una trentena d'experts dissenyaran com ha de ser la Catalunya post-Covid

Victòria Alsina i Genís Roca coordinaran un grup de treball on hi ha Jordi Amat, Tatxo Benet, Cristina Nadal i Laura Urquizu, entre d'altres

Actualitzat

Com ha de ser la Catalunya posterior a la crisi del coronavirus? Per dibuixar aquest horitzó, el govern ha creat un grup de treball format per 30 experts que dissenyaran propostes sobre la Catalunya del 2022 en un document que hauran d'entregar el febrer de l'any vinent.

En una imatge d'unitat després de les últimes topades entre socis de govern, el president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, han presentat el grup de personalitats "de prestigi nacional i internacional", que han destacat que treballarà "amb independència de criteri i total llibertat de pensament" per imaginar quin model de país s'haurà de desplegar a Catalunya després de la crisi de la Covid-19.

 

El grup d'experts, format per 15 homes i 15 dones, va fer la primera reunió aquest dilluns. Es tracta d'un grup de treball obert, que el govern calcula que acabarà comptant amb la participació d'unes 400 persones. L'objectiu és que, a finals de juliol, el grup hagi elaborat un document inicial que contempli diversos escenaris i que es debatrà a partir de l'agost per tenir un primer projecte enllestit entre setembre i octubre.

Estarà coordinat per la directora acadèmica del Center for Urban Science and Progress de Nova York, Victòria Alsina, i l'expert en internet Genís Roca. En la llista d'integrants del grup també hi ha el filòleg Jordi Amat, l'economista Oriol Amat, l'empresari Tatxo Benet, la científica Mercè Crosas, la metgessa Cristina Nadal i l'empresària Laura Urquizu.

 

Torra i Aragonès, durant la roda de premsa d'aquest dimarts
Torra i Aragonès, durant la roda de premsa d'aquest dimarts (ACN / Jordi Bedmar - govern)

 

"Un projecte de país"

Torra ha dit que la situació generada pel coronavirus fa necessari "posar tot el país a pensar" i que hi hagi col·laboració entre agents socials, econòmics, culturals i polítics:

"Necessitem aixecar la mirada i mirar cap a endavant. Veure aquest nou futur post-Covid que hem de construir entre tots"

El president de la Generalitat ha defensat que cal demostrar que "hi ha projectes de país que van més enllà de la conjuntura política de cada dia" i, per això, ha recalcat la importància d'impulsar aquest grup que dissenyi una estratègia de futur. En aquest sentit, ha subratllat que buscaran la implicació dels grups de l'oposició:

"Cal tenir una mirada llarga, un projecte de país, per sobre de discrepàncies polítiques o conjunturals. Hi ha un país al qual hem de servir i treure d'aquesta enorme crisi econòmica"

 

En la mateixa línia, Aragonès ha subratllat que l'objectiu és traçar un "horitzó" de prosperitat per a la propera dècada en què s'hi vegi representada la major part de la societat catalana. El vicepresident de la Generalitat, que va participar en la primera reunió, ha destacat que el grup de treball serà autònom i tindrà "independència de criteri".

Torra i Aragonès esquiven la polèmica

A la reunió de govern d'aquest dimarts, que es preveu que sigui l'última que es fa telemàticament, JxCat i Esquerra no han fet cap referència a la desavinença d'aquest cap de setmana per l'acord dels republicans amb el govern espanyol en la pròrroga de l'estat d'alarma.

Els socis de govern tampoc han donat detalls sobre l'horitzó immediat de la legislatura. Ni Torra ni Aragonès s'han volgut mullar sobre si serà l'actual govern el que rebrà i gestionarà les conclusions del grup d'experts.

 

El consell executiu d'aquest dimarts serà probablement l'últim que es fa per via telemàtica
El consell executiu d'aquest dimarts serà probablement l'últim que es fa per via telemàtica (ACN / Rubén Moreno - govern)

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Quim TorraPere Aragonès
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut