Una trentena de ferits en nous enfrontaments entre palestins i la policia israeliana
Els palestins protesten davant la mesquita d'Al-Aqsa, a Jerusalem (Reuters/Ammar Awad)

Una trentena de ferits en nous enfrontaments entre palestins i la policia israeliana

L'escalada de tensió, en un període de celebracions per a jueus i musulmans, ha provocat la reacció de l'ONU, que ha expressat la seva preocupació

Aquest divendres a la tarda ha tornat la violència a Jerusalem després de les pregàries del tercer divendres del ramadà. Hi ha hagut enfrontaments entre palestins i les forces de seguretat israelianes a l'esplanada de les Mesquites, el tercer lloc més sagrat de l'Islam, on pregaven prop de 100.000 persones.

Centenars de palestins han llançat pedres, mentre que un dron de la policia israeliana ha deixat anar gasos lacrimògens per dispersar la multitud.

 

Segon enfrontament en poques hores

Els disturbis han passat hores després que palestins s'amotinessin, al matí, a la mesquita d'Al-Aqsa, davant la presència de policia israeliana. Els amotinats han llançat pedres a les forces de seguretat per evitar que entressin al recinte, mentre que les càrregues antiavalots israelianes han fet servir bales de goma i granades atordidores com a mesura de control dels avalots, segons mitjans israelians.

Els enfrontaments han provocat l'hospitalització de 31 palestins, segons la Mitja Lluna Roja, mentre que dotzenes han estat atesos sobre el terreny.

La policia israeliana assegura, però, que l'operació ha estat per defensar les pregàries al mur de les Lamentacions, el lloc més venerat pel judaisme.

Escalada de la tensió

Els palestins consideren que recentment ha augmentat la presència de jueus a l'esplanada de les Mesquites, coincidint amb els darrers dies del mes de dejuni, i ho veuen com una provocació. L'esplanada de les Mesquites és a tocar del mur de les Lamentacions, tot i que els jueus només hi poden accedir com a visitants, no per resar.

Els enfrontaments entre la policia d'Israel i els palestins s'han agreujat enguany, en part, per la coincidència en el calendari de la celebració del ramadà i de la Pasqua jueva. Des de divendres passat, quan hi va haver més de 150 palestins ferits i 400 detinguts, hi ha hagut repunts gairebé diaris.

Les Nacions Unides han expressat la seva preocupació davant l'escalada de la violència i per l'ús de la força "generalitzada, innecessària i indiscriminada".

 

ARXIVAT A:
Pròxim Orient IsraelPalestina
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut