Misteri a Botswana: centenars d'elefants morts al delta de l'Okavango
Més de 350 elefants morts en dos mesos sense saber per què (Reuters)

Una toxina natural, possible causa de la mort de centenars d'elefants a Botswana

Els resultats preliminars apunten a uns bacteris que poden produir verí de manera natural, sobretot en aigües estancades

RedaccióActualitzat

La misteriosa mort de més de 350 elefants a Botswana, al sud d'Àfrica, comença a resoldre's. Els resultats preliminars de laboratori indiquen que la causa podria ser una toxina.

Des del mes de març, el delta de l'Okavango ha vist aparèixer centenars de cadàvers d'aquestes animals. Un total de 281 segons el govern, i més de 350 segons l'organització benèfica de conservació de la vida salvatge Elephants Without Borders (EWB).

Apareixen estirats de costat o amb el rostre a terra com si fos una mort sobtada. Encara vius, s'ha vist algunes bèsties que caminen letàrgiques, febles, o donant voltes desorientades, com si alguna cosa els afectés al sistema neurològic.

Al principi es va especular que la causa podia ser la malaltia infecciosa àntrax, hipòtesi que es va descartar. Tampoc és fruit de la caça furtiva, ja que els animals conserven els ullals.

Misteri a Botswana: centenars d'elefants morts al delta de l'Okavango
A Botswana viu una tercera part dels elefants africans (Reuters)

Les investigacions s'estan duent a terme en laboratoris de Sud-Àfrica, el Canadà, Zimbabwe i els Estats Units. El director del Departament de Fauna i Parcs Naturals, Cyril Taolo, ha explicat que alguns bacteris poden produir verí de manera natural, sobretot en aigües estancades:

"Basat en els resultats preliminars que hem rebut, estem buscant una toxina natural com a causa potencial."

Tot i que els resultats de les investigacions encara no són concloents, aquesta és la pista que estan seguint ara per resoldre unes defuncions sense precedents. Només la sequera havia causat la mort massiva d'elefants en tan poc temps. La por a què s'estenguessin les morts si no es tallaven les causes va posar en alerta molts conservacionistes.

Misteri a Botswana: centenars d'elefants morts al delta de l'Okavango
El delta de l'Okavango és patrimoni de la humanitat des de fa sis anys (Reuters)

El nombre d'elefants està en declivi al planeta, però no a Botswana. De fet, és el país amb més elefants de tot el món, uns 130.000, un terç dels que hi ha a tot l'Àfrica. Fa pocs mesos, el govern va autoritzar-ne una polèmica caça controlada. Des del mes de febrer es permet caçar 7 grups de 10 elefants.

Misteri a Botswana: centenars d'elefants morts al delta de l'Okavango
El 70% dels paquiderms haurien mort el maig (Reuters)
ARXIVAT A:
ÀfricaMedi ambient
Anar al contingut