Extirpen de forma més precisa tumors no palpables amb material radioactiu

L'Hospital Clínic de Barcelona ha aplicat la nova tècnica amb èxit i de forma pionera a Catalunya

Xavier DuranActualitzat

L'Hospital Clínic de Barcelona ha presentat aquest dimarts una nova tècnica per extirpar tumors mitjançant material radioactiu. És el primer centre de Catalunya que l'ha aplicat amb èxit i està indicada per a tumors no palpables -els que el cirurgià no pot localitzar simplement pel tacte.

La tècnica s'ha pogut aplicar mitjançant un treball interdisciplinari de diferents professionals de l'Hospital, especialistes en medicina nuclear, cirurgia ginecològica i anatomia patològica, entre altres.

 

L'equip mèdic amb una de les pacients


Per localitzar i extirpar tumors no palpables, una de les tècniques habituals és el marcatge amb arpó, que consisteix a localitzar el tumor sota control ecogràfic i introduir una agulla per apuntar-hi. Una altra tècnica és la ROLL, acrònim en anglès de localització de lesió oculta radioguiada, en què també es fa servir material radioactiu. Però totes dues requereixen intervencions més complexes que amb la tècnica actual.

Menys teixit sa afectat

La que ha presentat el Clínic s'assembla a la segona, però és menys agressiva. Anomenada cirurgia radioguiada amb una llavor radioactiva, utilitza una càpsula de titani que conté iode 125, un isòtop radioactiu d'aquest element. La llavor té quatre mil·límetres de longitud i mig mil·límetre de diàmetre i s'introdueix el dia abans o uns dies abans de la intervenció. La introducció es fa mitjançant una agulla i el pacient poden continuar fent vida absolutament normal fins que entra a quiròfan.

Durant la intervenció, el cirurgià, ajudat pel professional de medicina nuclear, detecta l'activitat radioactiva del iode mitjançant l'ús d'una sonda de detecció de raigs gamma manual. Això li permet accedir a la lesió de manera molt precisa i extirpar-la.

La precisió permet que només s'extregui el teixit tumoral i es minimitza l'eliminació de teixit sa. Això és important en algunes localitzacions del tumor, com ara la glàndula mamària.

Una vegada ressecada la lesió i quan el teixit s'estudia a Anatomia Patològica, es retira la llavor i s'emmagatzema al Servei de Medicina Nuclear de l'Hospital seguint els protocols establerts.

Cap risc radioactiu

El material radioactiu no presenta cap perill ni per al pacient ni per al personal que fa la intervenció. Aquesta tardor s'ha aplicat amb èxit en una dotzena de casos de càncer de paratiroides i càncer de mama.

La tècnica permet reduir el temps que dura l'extracció quirúrgica de la lesió en comparació amb les tècniques tradicionals de marcatge amb arpó. A més, es pot aplicar també per a la localització i extracció de ganglis limfàtics axil·lars que contenen metàstasis. D'aquesta forma s'intenta evitar un buidament complet de l'aixella i totes les complicacions i seqüeles associades.

Els responsables del Clínic consideren que la nova tècnica pot tenir un gran recorregut, perquè el 55% dels tumors que es detecten al centre són no palpables.

ARXIVAT A:
CiènciaSalutCàncer
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut