Una supervivent de l'Holocaust de 98 anys combat els negacionistes a TikTok: "Va passar"
Lily Ebert va sobreviure al camp nazi d'Auschwitz-Birkenau, però allà van assassinar la seva mare, el seu germà i la seva germana (Creative Commons/ Matti Zoman / CC BY-SA 4.0)

Una supervivent de l'Holocaust de 98 anys combat els negacionistes a TikTok: "Va passar"

En els seus vídeos, alguns amb més de 20 milions de visualitzacions, Lily Ebert comparteix experiències i respon preguntes sobre el temps que va passar tancada al camp nazi d'Auschwitz-Birkenau

RedaccióActualitzat

"Si n'hi ha que es fan virals ballant, per què nosaltres no ens en podem fer tot compartint aquests missatges realment importants?", va dir Dov Forman, de 18 anys, a la seva besàvia Lily Ebert, de 98, ara fa tot just un any, segons ha explicat ell mateix a la cadena de televisió CBS.

Dov va decidir crear-li un compte de TikTok, on la dona explica la seva experiència com a supervivent de l'Holocaust. Nascuda a Hongria, Ebert va ser deportada al camp de concentració nazi d'Auschwitz-Birkenau i allà van assassinar la seva mare, el seu germà i la seva germana. Ella va sobreviure i es va prometre que es dedicaria a fer memòria d'aquell horror.

La manera com ho està fent té més impacte del que segurament es podien imaginar. En dotze mesos, el compte ha aconseguit 1,7 milions de seguidors i alguns vídeos els han vist fins a 21 milions de persones. Un abast que ajuda a combatre el desconeixement, especialment entre el públic jove, del que va significar l'Holocaust.

La campanya a TikTok coincideix amb un moment en què l'antisemitisme reneix als Estats Units. Segons el Centre d'Antidifamació en Extremisme, els incidents antisemites (agressions, assetjaments i vandalisme) van augmentar un 60% l'any 2020. Es tracta de l'any amb la tercera xifra més alta des que la institució va començar a registrar-ne dades l'any 1979. Un registre on hi figuren els tirotejos a les sinagogues de Pittsburgh, el 2018, i de San Diego, el 2019.

Lily Ebert creu que aquest augment de l'antisemitisme i la negació de l'Holocaust a les xarxes socials fa que encara sigui més important parlar de les atrocitats que va viure:

"Hem de ser molt forts i dir-ho una vegada i una altra: 'Va passar'".

A TikTok explica obertament els horrors que va patir als camps. Hi ensenya, per exemple, el número que porta al braç i que tatuaven a totes les persones que tancaven al camp. "Ja no érem persones, érem tan sols números". "En un primer moment ens vam pensar que havíem arribat a l'infern", diu:

@lilyebert #duet with @jewishnewsuk In Auschwitz, we got a number - we were no longer people, only numbers ?? #learnontiktok #97yearold #holocaustsurvivor #viral #history #neverforget #important #hell #strongwoman #jew #jewish ? Emotional - Sallandu


Ebert, que actualment viu a Londres, també respon preguntes dels usuaris. Quan una mestra d'història li va preguntar quina és la lliçó més important que les futures generacions haurien d'aprendre sobre el que va passar, va respondre: "El més important és que una cosa així no comença amb coses terribles, com assassinats. Comença amb paraules!"

@lilyebert Reply to @chloertimms It did not start with killing, it started with words! #holocaustsurvivor #learnontiktok #askquestions #history #neverforget #fyy ? Inspirational Piano - AShamaluevMusic


Part de l'èxit del canal es deu al fet que els vídeos la mostren com a supervivent, però també gaudint de la vida, sota la neu que cau o fent "halah", el pa trenat típic de les celebracions jueves:

@lilyebert 9??8?? Year Old Holocaust Survivor baking ‘challah' bread for the weekend ??? #holocaustsurvivor #98yearold #strongwoman #greatgrandma #socute #bakewithme #baking #challah #challahbread #jewish #shabbat #weekendvibes #lovethis #viral #bakebread #blowthisup #cutest ? You Got A Friend In Me (From "Toy Story") - Just Kids


L'èxit dels vídeos l'ha portat escriure un llibre a quatre mans amb el seu besnet que conté un pròleg del príncep Carles d'Anglaterra, a qui va conèixer personalment. També s'ha entrevistat amb Boris Johnson al 10 de Downing Street:

@lilyebert ‘Meeting you, it is for everyone who lost their lives'. Prince Charles clasped Lily's arm and said: ‘But it is a greater privilege for me' ???? #holocaustsurvivor #98yearold #holocaustmemorialday #love #buckinghampalace #princecharles #portrait #hrh #hrhcollection #royalfamily #princeofwales #fyp ? Van Gogh - Virginio Aiello & On Piano


"No perdeu l'esperança, no se sap mai que us portarà el demà", diu.

Ebert no es cansa de compartir el seu missatge, sabent que és una dels pocs supervivents que queden i que, quan aquests morin, hi ha el risc que tot quedi oblidat.

ARXIVAT A:
Estats UnitsViral Holocaust
Anar al contingut