Noia encenent cigarreta de cànnabis (Flickr)
No hi ha cap tractament aprovat contra l'addicció al cànnabis (Flickr)

Una setmana sense cànnabis ja permet recuperar memòria

Un estudi fet amb consumidors habituals demostra que alguns dels efectes nocius no són irreversibles

Xavier DuranActualitzat

Els consumidors de cànnabis que abandonen aquest hàbit comencen a mostrar efectes cognitius positius, com ara millora de la memòria, a partir d'una setmana, segons un estudi fet a l'Hospital General de Massachusetts a Boston. És la primera vegada que es troba una associació causal directa entre consum de cànnabis i aprenentatge.

Fins ara, s'havien descrit efectes nocius del cànnabis en la memòria i l'aprenentatge, però segons els investigadors faltava un estudi que vinculés clarament una cosa amb l'altra. Per això, Randi Schuster i el seu equip van reclutar 88 adolescents i adults joves d'entre 16 i 25 anys. Primer van comprovar que no hi havia entre ells grans diferències que poguessin influir en els resultats. Per això van analitzar dificultats d'aprenentatge, estat d'ànim, capacitats cognitives, motivació i freqüència i intensitat del consum de cànnabis.

Vídeo relacionat: J.A Ramos Quiroga: "El cànnabis és cada cop més potent i l'efecte al cervell és més nociu"

Després van demanar a uns dos terços del grup que deixessin de consumir i al terç restant que seguís amb el seu hàbit. Es van fer proves d'orina per comprovar tant l'abstinència com el consum continuat. I es van fer tests de memòria i aprenentatge. Els resultats es publiquen a la revista "Journal of Clinical Psychiatry".

Els investigadors van observar que la memòria i, en particular, la capacitat d'aprendre i de recuperar nova informació milloraven en els que deixaven de fumar. I la major part de les millores ja es produïen al cap d'una setmana d'abstinència. En canvi, entre els que continuaven fumant no s'observaven millores ni al cap d'un mes. Cap dels dos grups milloraven en atenció.

Per Schuster, l'estudi aporta dues conclusions importants:

"La primera és que els adolescents aprenen millor quan no utilitzen cànnabis. La segona -que és la bona notícia de la història- és que almenys alguns dels dèficits associats al cànnabis no són permanents i poden millorar amb força rapidesa després d'abandonar-ne el consum".

L'ús de cànnabis afecta la memòria perquè els consumidors tenen menys receptors a l'hipocamp, una part del cervell involucrada en la memòria. Els efectes poden ser particularment nocius en l'adolescència, una etapa molt important en la maduració del cervell.

Per Schuster, queden obertes moltes qüestions, com ara si es pot millorar l'atenció o seguir potenciant la memòria amb períodes d'abstinència més llargs. Per això vol fer seguiments més extensos i amb participants més joves, amb un grup de control de persones que mai no hagin consumit cànnabis.

Notícia relacionada: Investigadors catalans aconsegueixen dissociar els efectes perjudicials del cànnabis de les propietats positives

ARXIVAT A:
CiènciaSalutDroguesCànnabisMarihuana
Anar al contingut