El pagès Antonio Brito mira els plàtans coberts de cendra del volcà (Reuters/Nacho Doce)

Una setmana de l'erupció del volcà de La Palma: com s'afronta el futur?

La meitat del PIB de l'illa es genera al sector plataner, en perill per la cendra i la lava del volcà, que ha destrossat més de 400 cases i ha obligat a evacuar 6.000 persones

TEMA:
Volcà Cumbre Vieja

"Els plàtans estan totalment cremats", diu Antonio Brito Álvarez, un pagès de La Palma de 65 anys, mentre mira la fruita amb restes volcàniques, cremada pel vent i la calor.

Antonio Brito, que treballa al camp des dels 13 anys, té una petita plantació al centre agrícola de Los Llanos de Aridane i l'espanta el volcà, que continua en erupció des de fa una setmana.

El cultiu de plàtans representa la meitat del PIB de l'illa, amb 10.000 famílies que en depenen, segons Asprocan, l'associació que agrupa els productors de plàtans de Canàries, que encara no s'atreveix a fer balanços.

Les mans d'Antonio Brito, de 65 anys, amb les restes volcàniques a la seva plantació de Los Llanos de Aridane (Reuters/Nacho Doce)

"Ja es produeixen pèrdues perquè el plàtan té una producció constant. La planta requereix un reg bastant regular i un treball gairebé diari", explica Sergio Càceres, gerent d'Asprocan.

Els preocupa la part afectada per la lava però també les zones que quedin aïllades perquè no es podran regar i cuidar i es perdrà la producció. Una part important de la xarxa de reg s'ha fet malbé per la lava.

460 cases destruïdes

Antonio Brito ha perdut la collita, però es considera afortunat quan pensa que la lava no ha engolit ni la plantació ni casa seva, com els ha passat a d'altres.

La lava ha cobert 212 hectàrees i ha sepultat 461 cases des que va començar l'erupció fa una setmana, segons les estimacions fetes amb Copernicus, el programa de satèl·lits d'observació terrestre de la Unió Europea.

Hi ha 6.000 veïns que s'han hagut de desallotjar per evitar riscos.

El volcà també ha afectat 17,7 quilòmetres de carreteres.

Un grup de turistes esperen un ferri per sortir de La Palma (Reuters/Nacho Doce)

Pendents del turisme

La lava ha arrasat un centenar de cases que tenien una font d'ingressos amb el turisme rural. El sector turístic a La Palma té una presència molt menor que a d'altres illes com Tenerife o Gran Canària.

És veritat que l'erupció del volcà ha atret curiosos i turistes, sobretot de les altres illes, a més dels periodistes que també s'han concentrat a La Palma, però també hi ha hagut cancel·lacions de viatges previstos i cal recordar que l'hivern és una bona temporada turística per a les Canàries.

"L'illa té una projecció, la tenia abans i la continuarà tenint", ha dit la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, poc abans que el Consell de Ministres aprovi la declaració de zona catastròfica.

ARXIVAT A:
Volcà Cumbre Vieja La Palma Les Canàries
Anar al contingut