A la residència d'Oliana hi ha 26 contagis (ACN/Marta Lluvich)
A la residència d'Oliana hi ha 26 contagis (ACN/Marta Lluvich)

Una residència a Oliana i la comissaria de Lleida, nous brots de coronavirus

La residència d'Oliana registra un brot de coronavirus amb 26 casos positius i a la comissaria dels Mossos de Lleida hi ha sis contagis detectats

RedaccióActualitzat

Els contagis de coronavirus creixen i s'estenen pel territori. Els últims localitzats són 26 casos positius en una residència de gent gran a Oliana, a l'Alt Urgell. També s'ha detectat un focus a la comissaria de Mossos de Lleida, amb 6 positius i desenes de contactes aïllats. Des de dilluns, s'han detectat al Segrià prop de 400 nous positius i Salut alerta que augmenten els casos entre els joves de 15 a 29 anys.

A Oliana, el brot és a la residència Caser. S'han registrat 26 positius: 16 residents i 10 treballadors. Tots asimptomàtics. Aquest geriàtric tenia la categoria "verda" i havia fet un autoconfinament des de principis de març. De moment, és el brot més important de la regió sanitària de l'Alt Pirineu, on també s'han detectat casos al Pont de Suert i a la Pobla de Segur.  

 

L'entrada de la residència d'Oliana
L'entrada de la residència d'Oliana (ACN/Marta Lluvich)

A la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Lleida els positius afecten diverses àrees, com investigació, ARRO o patrullatge. Hi ha sis possibles contagis i una cinquantena de persones aïllades preventivament.

 

La comissaria dels Mossos d'Esquadra de Lleida
La comissaria dels Mossos d'Esquadra de Lleida (ACN/Oriol Bosch)


Vigilància a Lleida

Aquests dos brots a la regió sanitària de Lleida se sumen a la vintena que s'han detectat aquesta setmana. De moment, es manté el tancament perimetral del Segrià, però Salut no es planteja un confinament domiciliari.

El departament alerta que han pujat els nous contagis entre els més joves i demana responsabilitat i reduir la mobilitat. La mitjana d'edat dels atesos ara ha baixat, és de 50 anys, segons Pere Godoy, responsable del Servei d'Epidemiologia de Lleida.

Preocupen especialment els col·lectius vulnerables i s'estan cribrant totes les residències de gent gran del Segrià. En són 33 i aquest cap de setmana se'n cribraran sis.

Salut assegura que s'estan fent tests massius als més de 3.000 treballadors d'empreses fruiteres, on es concentren 12 brots.

La Generalitat preveu que els casos augmentin en els pròxims dies. Es preparen per a uns deu dies durs, a l'espera que donin resultats les mesures que ja s'han pres.

Ara, hi ha dues plantes Covid a l'Hospital Arnau de Vilanova i una tercera de preparada. A més, Salut instal·larà una carpa annexa al CAP de Prat de la Riba i habilitarà el pavelló 11 de Setembre de Lleida amb llits per acollir pacients. A Torres de Segre, l'Ajuntament té preparat un pavelló per allotjar positius lleus i asimptomàtics a partir de la setmana que ve.


Contagis a Tarragona i l'Ebre

Un altre punt del país on hi ha brots és a les Terres de l'Ebre i al Camp de Tarragona. A Tarragona ciutat, l'Ajuntament ha suspès el casal d'estiu del col·legi Saavedra perquè un treballador ha estat en contacte estret amb un positiu de Covid-19. La mesura es pren per precaució, segons el consistori.

També hi ha un brot amb tres contagiats i 45 persones en seguiment a Perafort i la Secuita, al Tarragonès.

Al Baix Ebre, ja són 11 els casos positius de Covid.


Falten rastrejadors

Els protocols diuen que quan algú té símptomes de Covid, se li hauria de fer una prova PCR abans de 24 hores i els resultats haurien d'estar al cap de com a màxim dos dies. Ara bé, experts consultats per TV3 alerten que la xarxa de vigilància per contenir el virus no sempre actua amb prou rapidesa. Denuncien falta de recursos i demanen més rastrejadors. Salut assegura que, si cal, augmentarà la plantilla i que treballen per evitar el col·lapse als hospitals.

Alguns laboratoris tarden fins a 5 dies a donar els resultats i això és important perquè fins que el PCR no surt positiu no s'activa la xarxa de vigilància epidemiològica. Els contactes socials, és a dir, tota persona que hagi estat a menys de 2 metres, sense mascareta, durant més de 15 minuts d'un positiu, se l'ha d'avisar perquè faci la quarantena.

Ara hi ha una setantena de persones fent l'estudi de contactes i poc més d'un centenar fent trucades de seguiment. Salut Pública diu que abans d'una setmana s'incorporaran 108 persones més. Però reconeixen que per contenir el virus caldria una plantilla que no poden assumir.  

A l'inici de la pandèmia afirmaven que se seguien les cadenes de transmissió, però el cert és que el sistema no va ser capaç de veure el que estava passant. Ara diuen que s'activa el sistema amb qualsevol persona que té símptomes, però no sabem si amb la rapidesa necessària per controlar l'epidèmia.

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut