Sichuan

Una rèplica de 6,4 graus sacseja la Xina i deixa milers de persones sense casa

Dues setmanes després que un terratrèmol de 7,9 graus a l'escala de Richter sacsegés la Xina, la terra ha tornat a tremolar, i ja van més de 8.000 vegades. Un rèplica de 6,4 graus, la més forta detectada fins ara, ha afectat una regió pròxima a la de Sichuan, l'epicentre del primer sisme. Almenys sis persones han mort i més de mil han resultat ferides. S'han ensorrat 270.000 habitatges que s'afegeixen als 15 milions de vivendes destruïdes en el primer terratrèmol. El govern xinès intenta fer front a la situació. Hi ha més de 80.000 morts i milers de desapareguts. Cinc milions de persones dormen al ras en plena temporada de pluges.

Actualitzat
El govern de Pequín intenta proporcionar un sostre als que s'han quedat sense casa i busca més de 3 milions de tendes de campanya. Les tones de runa del terratrèmol del 12 de maig i de les successives rèpliques s'han acumulat i actuen com una mena de murs de contenció que, amb les pluges, han creat fins una trentena de bosses d'aigua. Aquesta mena de llacs artificials podrien desbordar-se, inundar la zona i amenaçar la vida de milers de persones. Per aquest motiu, soldats de l'exèrcit estan dinamitant la runa per permetre a l'aigua fluir i evitar riscos.

Les més de 8.000 rèpliques que s'han registrat fins ara han provocat danys a 69 preses que també amenacen de rebentar per les esquerdes i per l'augment del nivell de l'aigua. L'amenaça de desbordament ha obligat les autoritats a evacuar 100.000 persones que han agafat les seves escasses pertinences i han sortit cap a zones més segures.

Aquesta rèplica, la més forta detectada fins ara, ha destruït 270.000 habitatges que s'afegeixen als més de 15 milions afectats. L'últim balanç oficial del govern xinès parla de més de 80.000 morts, milers de desapareguts i 5 milions de xinesos que ho han perdut tot i dormen al carrer.
Anar al contingut