Dos cavalls salvatges troten per l'estepa daurada del Kazakhstan
Feia 200 anys que no hi havia cavalls salvatges en llibertat a l'estepa del Kazakhstan (Reuters/David W Cerny)

Una raça de cavalls salvatges en perill d'extinció torna a la seva terra 200 anys després

Set exemplars de la raça Przewalski tornen a trotar per l'estepa daurada del Kazakhstan gràcies a un programa de reintroducció liderat pel zoològic de Praga

RedaccióActualitzat

El Kazakhstan torna a tenir cavalls salvatges trotant per l'estepa daurada per primera vegada en dos segles. Després de reintroduir-ne a la Xina i a Mongòlia, un equip liderat pel zoològic de Praga n'ha traslladat un grup al Kazakhstan, on no n'hi havia des de fa, almenys, 200 anys.

Són cavalls de Przewalski, els únics autènticament salvatges que queden i només n'hi ha uns 2.000 al món. L'última vegada que se n'havien vist en llibertat va ser a la dècada de 1960, a Mongòlia.

Ara, n'han introduït sis eugues i un semental i tenen la intenció de portar-ne una quarantena més en els propers cinc anys.

Els funcionaris del zoo de Praga destaquen que és un triomf de generacions de treball de conservació: "És una espècie en perill d'extinció que torna a les seves terres ancestrals. Així que és meravellós, un miracle".

Dijous [6 de juny] al matí, un avió de l'exèrcit txec va aterrar a Arkalyk, al Kazakhstan central, amb quatre cavalls més de la raça Przewalski. Poc abans de les 5 de la tarda, hora local, les eugues, Tessa, Wespe, Umbra i Sary, van ser alliberades en un corral d'aclimatació a la zona d'Altyn Dala.

El cavall de Przewalski és més curt i corpulent que els cavalls domesticats moderns i les seves diferències genètiques mostren que cap espècie és avantpassada de l'altra.

Un cavall de la raça Przewalski
Els cavalls, corpulents i robustos, s'hauran d'adaptar a la seva nova llar abans de l'hivern, molt dur a la zona (EFE/Filip Singer)
Un cavall salvatge és alliberat a l'estepa daurada del Kazakhstan
Els cavalls han volat en avions militars i, després de sis hores per carretera, han estat alliberats (EFE/Filip Singer)

Els animals han tornat al Kazahkstan després de passar uns mesos al zoo de Berlín.

Els cavalls van arribar a l'estepa daurada a principis d'aquest mes de juny, on s'estan adaptant molt bé i ja han començat a aparellar-se. De moment, viuran en un tancat de 60 hectàrees durant un any. Si, com sembla, s'hi aclimaten bé, després els deixaran en total llibertat.

Aquest vídeo recull imatges del moment en què s'han alliberat els exemplars de cavalls de Przewalski:

 

 

ARXIVAT A:
Kazakhstan
Anar al contingut