Una prova que evitarà biòpsies i amniocentesis en el nou protocol per a l'embaràs

La primera visita s'avança i es farà abans de les deu primeres setmanes, segons recull el nou protocol elaborat per la Conselleria de Salut
Una prova que evitarà biòpsies i amniocentesis en el nou protocol per a l'embaràs
Barcelona

Una prova que evitarà biòpsies i amniocentesis en el nou protocol per a l'embaràs

La primera visita s'avança i es farà abans de les deu primeres setmanes, segons recull el nou protocol elaborat per la Conselleria de Salut
Redacció Actualitzat
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge

Una prova per detectar anomalies i que pot evitar biòpsies i amniocentesis és una de les principals novetats del nou protocol de seguiment de l'embaràs a Catalunya, elaborat pel Departament de Salut. En l'elaboració del nou protocol, presentat aquest dijous, hi han participat més de 180 professionals i s'ha fet amb el suport de l'Associació Catalana de Llevadores i la Societat Catalana d'Obstetrícia i Ginecologia.

El protocol s'adreça als embarassos que tenen la consideració de normals, que són la majoria a Catalunya, però a la vegada incorpora recomanacions adients per a tots els nivells de risc que es puguin donar. L'objectiu bàsic és desmedicalitzar l'atenció a l'embaràs tant com sigui possible. Així, s'evitaran accions innecessàries, com l'exploració mamària o el tacte vaginal.

La primera visita, que ara es feia abans de les dotze setmanes de gestació, s'avança i es farà abans de les deu primeres setmanes. També es promouran les accions preventives i de promoció de la salut més adients a cada moment.

En el cas de la prova per detectar anomalies, es tracta d'una anàlisi de sang de la mare per detectar-hi cèl·lules del fetus i poder analitzar-ne l'ADN. Això permetrà detectar de forma precoç anomalies cromosòmiques, com la síndrome de Down, la de Patau o la d'Edwards, que són les més freqüents. A més, pot evitar, cada any, unes mil biòpsies de còrion i unes 200 amniocentesis.

Entre altres novetats hi ha la promoció del benestar emocional de la dona durant l'embaràs i el postpart. Es practicarà un cribratge sistemàtic per detectar estats depressius i ansiosos. S'estima que una de cada quatre embarassades podria
patir un problema de salut mental i una de cada deu, una depressió postpart.

Detecció de diabetis i de violència masclista

La diabetis també serà objecte d'atenció especial. En les dones amb factors de risc -obesitat, antecedents familiars de diabetis o que hagin tingut un fill molt gran- s'avança al primer trimestre la detecció d'aquesta malaltia.

El nou protocol inclou un cribratge universal a totes les gestants per detectar i atendre situacions de violència masclista. També vol reforçar el paper de la parella, perquè s'impliqui i participi a les visites de control i seguiment de l'embaràs i en les classes de preparació al part.

També incorpora millores en la detecció i actuació en casos de consum de tabac, alcohol i altres drogues. Inclou la recomanació de les vacunacions contra la tos ferina i contra la grip per a les dones gestants i té en compte cribratges de malalties emergents, com la del virus del Zika o la malaltia de Chagas.

El protocol està dotat amb més de 300.000 euros i s'aplicarà de forma progressiva.

Més gestants de més de 34 anys i menys embarassos adolescents

Durant el 2017 van néixer a Catalunya 67.118 nadons, un 20% menys que fa 10 anys. El percentatge de gestants amb edats de més de 34 anys se situava, el 2016, en el 38,3%. Amb l'edat s'incrementa la dificultat en el moment del part i el percentatge de cesàries se situa en el 27,4%.

D'altra banda, hi ha un augment de les conductes saludables. L'alletament matern se situa en un 87,5% i el consum de tabac passa del 22,5% a l'inici de l'embaràs al 12,4% després del part.

La taxa d'embarassos en les adolescents ha disminuït més d'un 25% en els darrers tres anys. El 2013 era el 22,8 per mil i el 2016 va passar a ser el 16,7 per mil.

TEMES:
Ciència Salut

VÍDEOS RELACIONATS

ÀUDIOS RELACIONATS