Els ecologistes s'han assegut davant les rodes d'alguns avions (Greenpeace)

Una protesta ecologista bloqueja jets privats a Amsterdam i acaba amb 200 detinguts

Els activistes acusen l'aeroport de ser el principal emissor de carboni del país i volen que es prohibeixin els vols curts i els jets privats

Redacció/AgènciesActualitzat

Mig miler d'activistes pel clima han entrat aquest dissabte al migdia a l'aeroport de Schiphol, a Amsterdam, on han bloquejat diversos aparells durant hores, sobretot jets privats.

Molts dels ecologistes vestien amb granotes blanques. Asseguts davant de les rodes dels aparells, unes 500 persones segons l'organització han demanat restriccions en el trànsit aeri. El que volen és que es prohibeixin els vols de curta distància i els d'avions privats.

D'altres han circulat en bicicleta per les pistes i han exhibit pancartes on es podia llegir "Més trens, menys vols".

A la tarda, la policia militar ha entrat a l'aeroport i s'ha endut desenes de manifestants en autobusos. Almenys un centenar d'activistes haurien estat arrestats, segons l'agència Reuters. Mitjans com la televisió pública neerlandesa NOS parla de gairebé 200 persones detingudes.

En un comunicat, la policia ha dit que les detencions s'han fet perquè "hi havia persones dins la propietat de l'aeroport sense haver estat autoritzades". L'acció no ha afectat cap vol comercial.

Greenpeace, organitzadora de l'acció, ha manifestat "commoció per la violència innecessària" i ha alertat que almenys una persona ha resultat ferida durant la detenció.

La protesta l'ha impulsat també Extinction Rebellion, que ha publicat vídeos a les xarxes socials.

Els activistes acusen l'aeroport de Schiphol de ser la font més gran de diòxid de carboni del país. Dewi Zloch, líder de la campanya de Greenpeace als Països Baixos, ha declarat:

"Volem menys vols, més trens i la prohibició de vols de curta distància i avions privats innecessaris."

Desenes de ciclistes han circulat per l'asfalt fins que la policia militar n'ha detingut una part (Greenpeace)

Diversos activistes han publicat vídeos de l'acció, una protesta que s'emmarca en la cimera pel clima de la COP27 que comença aquest diumenge a Egipte.

La que reclamen és una mesura que el govern neerlandès estudia incloure en la seva política climàtica. L'executiu va anunciar que vol limitar els passatgers de l'aeroport perquè siguin almenys un 11% inferiors a les xifres del 2019.

Per la seva banda, representants de l'aeroport asseguren que Schiphol té com a objectiu convertir-se en una infraestructura lliure d'emissions l'any 2030.

 

ARXIVAT A:
EcologiaAeroportsCrisi climàticaPaïsos Baixos
Anar al contingut