Quim Torra escoltant el manifest dels doctorands (ACN)
Quim Torra escoltant el manifest dels doctorands (ACN)

Una protesta contra Torra endarrereix l'obertura del curs universitari a la Pompeu

Quim Torra vincula les millores en universitats als pressupostos i el traspàs de transferències

RedaccióActualitzat

El curs universitari ha començat de manera accidentada. Un centenar de personal docent, doctorands i investigadors de les universitats catalanes han bloquejat l'Auditori de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i han retardat més d'una hora l'obertura del nou curs a càrrec del president de la Generalitat, Quim Torra.

Finalment, s'ha pogut començar l'acte a canvi que representants del personal docent llegissin un manifest amb les seves reivindicacions. Reclamen que s'apliquin les millores aprovades pel govern de Pedro Sánchez, que inclouen un increment salarial i que els seus contractes siguin per quatre anys, i no tres, com fins ara, per poder acabar les tesis doctorals amb contracte vigent.

Els estudiants creuen que la Generalitat i les universitats es passen la pilota per no resoldre les millores salarials dels doctorands i del personal investigador.

Les protestes han retardat més d'una hora l'obertura del nou curs

Durant l'obertura del curs, Quim Torra s'ha compromès a millorar el sistema de finançament i a fer un ''esforç molt més intens'' en els comptes del 2020 que dotin a les universitats de l'estabilitat pressupostària necessària per sortir de la situació actual. Però el president ha vinculat aquest propòsit a l'actitud de l'Estat:

"M'agradaria avui poder anunciar que, després de tres anys de pressupost prorrogat, per al 2020 tindrem un nou pressupost, que contemplarà les noves dotacions pressupostàries per al sistema universitari. També m'agradaria poder anunciar que, finalment, el govern d'Espanya ha complert les tres sentències del Tribunal Constitucional que el commina a transferir a la Generalitat la política de beques i els recursos associats a l'estudi universitari. Però malhauradament no els hi puc dir perquè això no depèn del govern de Catalunya


Qualitat, menys burocràcia, suport a la recerca i finançament

El rector de la Universitat Pompeu Fabra, Jaume Casals, ha resumit en quatre punts les necessitats bàsiques de les universitats: qualitat, menys burocràcia, suport a la recerca i finançament. La falta de recursos és un dels grans problemes:

"Catalunya podria ser un gran país en ciència i cultura. Ho tenim a l'abast. He sentit dir que ja hi posem massa recursos. Doncs no. N'hi posem massa pocs"


Casals també s'ha referit als doctorands que han protestat a les portes de l'acte i ha manifestat que cal evitar les ''queixes i protestes inintel·ligibles'' que consideren que no ajuden la universitat que en té ''de clares i d'interès general'' que poden quedar ''emmascarades''.

ARXIVAT A:
Educació Universitat
Anar al contingut