La periodista es va fer el tatuatge l'any 2019, conscient de la seva representació dels pobles indígenes
La periodista es va fer el tatuatge l'any 2019, conscient de la seva representació dels pobles indígenes (Oriini Kaipara)

Una presentadora de notícies amb un tatuatge maori a la cara fa història a Nova Zelanda

Oriini Kaipara s'ha convertit en la primera dona maori amb la barbeta tatuada a conduir l'edició del telenotícies més important del país

RedaccióActualitzat

El dia de Nadal no acostuma a ser gaire rellevant des del punt de vista de l'actualitat informativa. A Nova Zelanda, però, aquest any, les notícies del dia 25 de desembre van fer història. Per primera vegada, l'informatiu del vespre el va conduir una presentadora maori amb un tatuatge tradicional a la barbeta.

No era la primera vegada que Oriini Kaipara presentava les notícies mostrant el seu moko kauae, però per primer cop es posava davant dels teleespectadors en l'edició més important de l'informatiu, la de les sis de la tarda, del canal privat Three.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oriini Kaipara (@oriinz)

Kaipara, que també va presentar l'informatiu de les sis el dia de Sant Esteve, feia realitat un somni com a periodista, però també com a dona maori.

La periodista es va fer el tatuatge l'any 2019, segons explica Stuff, la principal web informativa del país. Llavors ja era conscient de la seva tasca de representació dels pobles indígenes:

"Cada pas que faig és com trencar un sostre de vidre. És obrir nous camins per a nosaltres com a maoris, però també per a la gent no blanca. Tant si tens un moko kauae com si no."

En aquell moment va rebre molts comentaris positius i mostres de suport a les xarxes socials. "Quan et diguin que no pots aconseguir una feina perquè portes un tatuatge tradicional..., ensenyeu-los això", deia un tuit.

Molts espectadors estan contents de veure-la i de sentir com pronuncia correctament paraules i noms de llocs en la llengua indígena. "Coses petites com dir noms de llocs maoris i començar amb el nom maori primer, com Tāmaki Makaurau/Auckland. Només sentir una mica de maori realment els aixeca els ànims", va dir la presentadora.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oriini Kaipara (@oriinz)

 

Els tatuatges tradicionals a la cara i al cos i la seva acceptació en l'entorn laboral i llocs de representació pública han generat força debat sobre la identitat de les persones al país en els darrers anys.

El 2019, l'aerolínia Air New Zealand va eliminar la seva política de no permetre als empleats mostrar-los a la feina.


La corbata ja no és obligatòria al Parlament

Al febrer, un diputat maori va posar en qüestió que els homes hagin de portar corbata en les seves intervencions al Parlament de Nova Zelanda. Considerava aquesta peça de roba una "soga colonial".

Era Rawiri Waititi, colíder del Partit Maori. El president de la cambra va expulsar-lo per negar-se a fer servir aquesta peça de roba, però finalment van acordar una treva. Així ho va valorar:

"Avui és un gran dia per als maoris: s'ha retirat del nostre coll la soga que hem hagut de dur i ara podem cantar les nostres cançons."

Llavors, el Parlament de Nova Zelanda era el més inclusiu que s'ha escollit mai en qualsevol país. Prop de la meitat dels 120 escons de la cambra els ocupen dones i el 21% dels escons els ocupen maoris.

ARXIVAT A:
Nova Zelanda
Anar al contingut