Barcelona

Una plataforma ciutadana denuncia 70 casos en què es cobra l'atenció d'urgències a persones sense targeta sanitària

Salut assegura que només presentant una queixa a un servei d'atenció al ciutadà o al telèfon 061, el problema s'ha de resoldre fàcilment

RedaccióActualitzat

La plataforma per una atenció sanitària universal a Catalunya recull 70 casos en què Salut ha intentat cobrar serveis inclosos en la cobertura sanitària pública a immigrants.

Fa prop de tres anys que la normativa espanyola va excloure de la targeta sanitària les persones sense permís de residència o les que no estiguin donades d'alta a la Seguretat Social. Va ser arran del polèmic reial decret del 20 d'abril del 2012, que plantejava mesures urgents per garantir la sostenibilitat del sistema de salut.

A Catalunya, tot i les restriccions de la llei espanyola, qualsevol persona, encara que estigui en situació irregular, si fa tres mesos que està empadronada al país, té dret a la targeta sanitària.

I en qualsevol cas sempre s'ha d'atendre tothom en una urgència, també les embarassades i els menors.

Ara, la Plataforma per una Atenció Sanitària universal a Catalunya afirma que sí que es fa aquesta atenció al malalt, però que no sempre és gratuïta. N'ha recollit almenys 70 casos. Una xifra petita davant els 117.000 casos reconeguts que, segons el reial decret, no haurien d'haver entrat en la cobertura pública però que a Catalunya sí que s'han atès.

Uns casos que el Departament de Salut atribueix a errors puntuals. Salut assegura que només presentant una queixa a un servei d'atenció al ciutadà o al telèfon 061, el problema s'ha de resoldre fàcilment.

Però des de la plataforma es creu que no els arriben la majoria de casos d'immigrants o gent sense recursos a qui se'ls vol cobrar l'atenció sanitària i que aquesta setantena de casos que tenen registrats són només la punta de l'iceberg.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut