Una planxa de surf feta de burilles de cigarret per netejar les platges de Beirut
Una planxa de surf feta de burilles de cigarret per netejar les platges de Beirut
Beirut

Una planxa de surf feta de burilles de cigarret per netejar les platges de Beirut

Cada planxa està fabricada amb 12.000 burilles d'acetat de cel·lulosa de baixa densitat

RedaccióActualitzat

Ecologistes del Líban netegen les costes de Beirut sobre unes planxes de surf fabricades amb burilles de cigarret.

Joslin Kehdi, fundadora d'una ONG del Líban que es dedica a reciclar objectes gràcies al reciclatge:

"Avui estem fent una neteja al mar, amb l'ajuda d'una planxa de surf fabricada amb burilles de cigarret. Les hem estat recollint. Aquest projecte es va iniciar el 2016 quan vaig començar amb l'ONG per conscienciar sobre la toxicitat plàstica i la responsabilitat de produir i dissenyar productes amb la deixalla."

12.000 burilles per planxa

La primera peça s'ha fabricat amb 12.000 burilles d'acetat de cel·lulosa, una xapa de suro de 2 mm, resina ecològica, fusta reciclada i fibra de vidre. Les planxes són aptes per a dues persones, pesen 12 kg i fan 3,2 m de longitud.

 

Recol·lecció de burilles

 

Joslin Kehdi:

"Es tracta d'una manera de despertar i conscienciar el públic. Les taules de surf que fem tenen burilles de cigarret. Les hem recollit conjuntament amb gent del barri de la Universitat Americana de Beirut. És una taula a prova de filtracions. Aguanta molt bé sobre l'aigua. L'aleta està feta de fusta reciclada."

Mona Hallack, arquitecta i coordinadora de la Universitat Americana de Beirut:

"Fins i tot la resina que hem utilitzat és una resina ecològica feta a partir del 40% de materials naturals, és la resina més cara del món. El més ecològic possible. La importància d'aquesta planxa és que la utilitzarem per netejar les costes. Vam fer la taula d'allò que estem llançant al mar per netejar el mar."

 

Planxa fabricada amb 12.000 burilles

 

Es van recollir 240.000 burilles a la universitat

El creador del producte és Paul Abbas, que té una indústria de planxes de surf, i les ha fet essencialment per netejar la brutícia de les platges.

El projecte, que es va originar el 2016 a la Universitat Americana de Beirut. Ja estan fent una segona planxa i el projecte no s'atura.

Durant un període de vint mesos, es van recollir 240.000 burilles de cigarret, un pes de 80 kg, de les cinquanta papereres instal·lades a tot el campus de la universitat.

 

La planxa pesa 80 kg

 

El Líban, gran consumidor de tabac

Segons xifres publicades per la Universitat Americana de Beirut, el Líban és el tercer país del món amb el consum més elevat de cigarrets amb 12,4 paquets mensuals per persona.

Segons fonts de la universitat, una sola burilla pot contaminar al voltant de nou litres d'aigua en menys d'una hora. Els filtres estan fets d'acetat de cel·lulosa, un plàstic que es biodegrada molt a poc a poc i d'aquí que els científics demanin a les tabacaleres erradicar la seva utilització.

Joslin Kehdi:

"És realment important per a nosaltres tirar endavant per mirar realment què més podem dissenyar. No resoldrem aquesta crisi a escala mundial reciclant productes ni augmentant-los, sinó aturant la font. Per això, fem una crida a les empreses de tabac perquè no facin els seus filtres de plàstic."

Tot i que el Líban va aprovar una llei el 2012 que limita el consum de cigarrets en llocs públics aquesta no s'aplica àmpliament. En una iniciativa privada, el campus de la Universitat Americana de Beirut va quedar completament lliure de tabac a partir de l'agost del 2018.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut