La Galera

Una planta del Montsià perd tot el biogàs que genera perquè no pot accedir a la xarxa

El gasoducte més proper està a només un quilòmetre, però traves legals impedeixen distribuir un gas que ja tenen venut

RedaccióActualitzat

Una planta que processa residus orgànics a la Galera, al Montsià, ha de deixar perdre el biogàs que produeix perquè no l'autoritzen a connectar-se a un gasoducte situat a només un quilòmetre. Tenen el gas venut, però no el poden subministrar perquè no disposen del permís per connectar-se a una canonada situada a un quilòmetre de la planta.

L'empresa hi perd diners mes rere mes, i és que el gas que crema la torxa d'aquesta planta té un valor de més de 100.000 euros mensuals. Però la legislació estatal no regula la injecció de plantes de biogàs i la Generalitat diu que no pot autoritzar-ho perquè no té competències en la matèria.

Fernando Selva, conseller delegat de Biometagàs La Galera, explica les traves que els afecten per poder vendre el gas a través de la xarxa: "Sigui Madrid o sigui Barcelona, ningú ens ajuda a fer-ho, al·legant problemes de competències. Tothom s'omple la boca amb com d'interessant i beneficiós és el projecte, però ningú no ajuda ni vol arriscar el més mínim".


Busquen alternatives per vendre el gas i salvar el projecte

Biometagás La Galera es planteja envasar el gas i transportar-lo en camions, una alternativa més cara i menys eficient, però que permetria al projecte obtenir ingressos i sobreviure. Ho explica Fernando Selva:

"Calculo que en els propers mesos començarem amb les ampolles, per sobreviure. L'ideal seria tenir el gasoducte, però no hi ha voluntat."

L'empresa del Montsià està formada per 36 socis, molts d'ells petits ramaders de la comarca.

Un projecte renovable i d'economia circular

L'empresa Biometagàs La Galera produeix biometà a partir de residus orgànics biodegradables, com els fems d'animals i altres restes de la indústria agroalimentària. Es tracta d'una alternativa renovable als combustibles fòssils, amb una composició similar a la del gas natural, que es pot injectar a les xarxes de gas o com a combustible per a vehicles.

La producció de biometà a partir de residus de la indústria agroalimentària permet tractar residus contaminants i obtenir-ne recursos energètics, cosa que el converteix en una opció renovable i d'economia circular.

ARXIVAT A:
EnergiaCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut