Una plaga d'escarabats del gra porta de corcoll un centenar de veïns de Santpedor

L'origen d'aquests insectes són els magatzems d'ordi del costat de la plaça del poble

Santpedor és un poble amb una activitat agrícola important, però des de fa un temps els magatzems d'ordi que hi ha al costat de la plaça del Sindicat porten de corcoll els veïns. La culpa la tenen els escarabats del gra.

N'hi ha pertot arreu: al llit, entre els llençols, als calaixos, els armaris, el rebost i fins i tot al menjar.

Sílvia Bonvehí, veïna de Santpedor, diu que treu els escarabats i tornen a sortir, apareixen pertot arreu. Explica que té "aquella sensació de fàstic de netejar-ho i tornar a començar".

"Els treies, els aspiraves i tornaves als cinc minuts i n'hi tornava a haver 20 0 30 més. Viure així és desesperant."

L'Elisabet Díaz diu que alguna vegada s'ha posat a dintre del llit i ha notat com li pugen per la cama.
 

 

Ja fa temps que pateixen la presència d'aquests escarabats del gra, uns petits insectes, inofensius, però que, acumulats en racons on no toca, provoquen situacions com la que ha viscut la Sílvia, que explica que el seu fill en va trobar un i li va dir: "Mama, i si quan estic dormint m'entra a dintre de l'orella, em passarà alguna cosa?"

Els insectes venen dels magatzems d'ordi que la cooperativa agrària té just al costat dels blocs d'edificis. De fet, els cereals solen atreure aquests insectes.

La cooperativa, amb els seus magatzems de gra, es va construir fa un centenar d'anys quan era un entorn rural on no hi havia res construït al seu voltant.

 

Canvi d'ubicació?

Ara, amb els primers freds, els petits escarabats ja han començat a desaparèixer, però els veïns pateixen per la seva reaparició a la primavera. De moment, l'empresa ja ha fet tractaments als magatzems i l'Ajuntament ha fumigat la via pública; però la solució passa perquè la cooperativa marxi a un altre lloc.

Xavier Codina, alcalde de Santpedor, explica que es donen un temps de marge i estan buscant quina seria la nova ubicació de l'empresa. Recorda, però, que el sindicat agrícola és un sector molt important per a Santpedor. Josep Roca, president de la Cooperativa Agrícola de Santpedor, entén que no és just, però admet que estan envoltats de pisos i si no poden fer la seva activitat hauran de marxar. De moment, els veïns ja han recollit un centenar de firmes de suport al trasllat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut