Una plaga d'algues filamentoses amenaça el fons marí de la Costa Brava

Ofega els organismes vius que queden a sota i afecta sobretot les gorgònies

Mireia Segú / Antonio NovellaActualitzat

La veu d'alerta la van donar els submarinistes al mes de maig. Una plaga d'algues filamentoses està colonitzant i amenaçant el fons marí de la Costa Brava. Els biòlegs li segueixen la pista de prop perquè es tracta d'una espècie agressiva que, excepte a la sorra, creix sobre qualsevol superfície, i colonitza tots els racons, vius o no.

De moment, les primeres sospites dels biòlegs s'han confirmat: l'alga ofega tots els organismes al seu pas i les víctimes predilectes i més emblemàtiques són les colònies de gorgònies, uns animals en forma de plantes, amb uns pòlips que triguen anys a créixer. La seva pèrdua suposa una gran pèrdua de la vida en el fons marí.

 

 

"El més preocupant de la situació és que, després de tantes setmanes recobertes per aquestes algues filamentoses, comencem a observar aquests fenòmens de necrosi, que el teixit de les gorgònies comença a morir-se i deixen els esquelets despullats."

Ho explica, Joaquim Garrabou, un dels investigadors de l'Institut de Ciències del Mar-CSIC, que treballa sobre el terreny. Davant de l'extensió de la plaga, ha alertat dels efectes nocius que pot tenir en la resta d'organismes:  

"Si la plaga es manté, a més d'incrementar la taxa de mortalitat de les gorgònies, també podria afectar el cicle vital d'altres organismes. Per exemple, els cicles de reproducció d'alguns peixos. Hi ha espècies que fan nius en determinades algues, però si hi ha aquesta capa, no poden pondre els ous."

Invasió d'algues pròpies de la Mediterrània

Els experts encara treballen per determinar el tipus d'alga causant de la plaga, tot i que creuen que són de 3 o 4 espècies diferents del grup de les ectocarpals. El que sí que han vist és que, al contrari del que es podria pensar, no són invasores, sinó pròpies de la Mediterrània.

Aquesta no és la primera vegada que apareixen algues com aquestes, però sempre havia estat de manera més puntual. Ara els científics treballen per determinar l'abast de la plaga, que s'ha detectat al sud de França i a Còrsega.

Sobre la seva durada, se sap que la seva presència va associada a l'arribada de la primavera i del bon temps, quan troba els nutrients i la llum adequada per poder créixer.

El mar més càlid al juny en 40 anys

Per això, confien que un cop passat aquest bloom primaveral, aquestes floracions haurien de desaparèixer.

"Probablement, aquest any, amb les bones temperatures que hi ha hagut durant aquesta primavera i amb una forta estabilitat, ha afavorit que aquestes algues es mantinguin en el fons marí. Les causes últimes es desconeixen, però és un fenomen que s'ha convertit en un indicador del canvi climàtic. Perquè cada vegada són més freqüents i tenen una extensió geogràfica i una durada cada cop més gran."

Preocupació entre els centres d'immersió

Els que també estan molt atents als efectes d'aquesta alga són els centres d'immersió, que, tot i que no tenen un turisme tan estacional com el de sol i platja, també es beneficien força de l'arribada de turistes a l'estiu. Ho explica Ramon Siliceo, representant dels centres de busseig de l'Estartit:

"És el comentari general de cada dia a les barques quan la gent surt de l'aigua, que et pregunta de què ve, què és. Si això continua i cada any es repeteix en les mateixes èpoques, la gent potser deixarà de venir en aquesta època per venir en un altre moment que no hi hagi les algues. Estem realment preocupats pel turisme, evidentment"

L'alerta està servida, perquè, a més, els experts asseguren que és una batalla perduda:

"No podem fer res per evitar-ho. Perquè l'extensió és molt gran, amb la qual cosa, ni que ens hi poséssim tots a intentar treure les algues... quan intentes arrencar les algues és molt difícil, es desfan i és molt difícil d'agafar. A més a més, no tindríem els recursos humans de treure'ls i, a més, l'únic que faríem és estendre-la més."

Per poder localitzar més focus d'aquesta plaga, els biòlegs demanen la col·laboració dels submarinistes, a través de la pàgina web www.observadoresdelmar.es.

Per saber-ne més, www.cibsub.cat/guia.php

 

 

Fixem-nos en aquestes dues imatges. La primera fotografia és del maig. Tot i que la gorgònia ja està recoberta per aquesta alga, les branques encara estan vives, perquè són vermelles. Poc més d'un mes més tard, la mateixa gorgònia, ja s'ha mort.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut