Una pistola com a regal: detenen els pares del noi que va matar 4 companys a Michigan
Quatre adolescents van morir i set persones més van resultar ferides (Reuters/Seth Herald)

Una pistola com a regal: detenen els pares del noi que va matar 4 companys a Michigan

Els pares de l'adolescent que va matar quatre companys d'institut en un tiroteig havien fugit i ja han estat detinguts, en un fet inèdit en matances escolars

TEMA:
Eleccions Estats Units

Als Estats Units, les autoritats han detingut els pares de l'adolescent acusat de matar quatre companys d'institut i ferir-ne set més, dimarts passat, a l'institut d'Oxford, a Michigan.

James i Jennifer Crumbley s'enfronten a càrrecs d'homicidi involuntari per haver comprat una arma al seu fill Ethan, de 15 anys, com a regal avançat de Nadal. Se'ls acusa d'haver ignorat els senyals d'advertiment vinculats a la violència que feien presagiar una tragèdia.

La detenció s'ha produït després d'hores d'estar en recerca i captura. La policia havia fet públiques fotografies de la parella i havia ofert una recompensa en metàl·lic per qualsevol informació que se'n facilités, un cop s'ha adonat que s'havien fet fonedissos. Els seus advocats ja havien dit que s'entregarien.

La Fiscalia del comtat d'Oakland havia fet pública l'acusació poques hores abans que fugissin.

Els pares de l'adolescent que han estat detinguts prop de Detroit, Michigan, EUA
La policia ha estat hores per localitzar els pares, que es consideraven fugitius (US Marshals)


L'institut va alertar els pares per dibuixos violents

La vigília de la matança, una professora el va veure buscant munició a internet i ho va comunicar a la mare que li va enviar un missatge al fill en què li deia: "No estic enfadada. Has de mirar que no t'enganxin".

El mateix dia del crim, una altra docent es va trobar un dibuix a la taula de l'Ethan que representava una pistola semiautomàtica i on havia escrit les paraules "Els pensaments no paren, ajudeu-me". Al costat, un altre dibuix: una bala amb el missatge "Sang per tot arreu".

Alarmat, l'institut va avisar els pares i, amb l'Ethan al costat, els van dir que el noi necessitava ajuda psicològica urgent. Segons la versió del centre, la família no va esmentar la pistola en cap moment, van dir que no se'l podien emportar a casa i el noi va tornar a classe. Dues hores més tard, va treure l'arma i va començar a disparar.

La fiscal Karen McDonald ha estat contundent:

"Els pares van llegir aquelles paraules i sabien que el seu fill tenia accés a una arma mortal que li havien donat; això és indefensable i crec que és criminal."

La fiscal diu que davant aquest actitud passiva i negligent, els pares mereixen ser acusats d'assassinat involuntari; un fet inèdit en matances escolars però que serveix per recordar, ha dit, que els propietaris d'armes no poden obviar les seves responsabilitats.

Pel que fa el jove Ethan, l'han tancat en una cel·la d'aïllament a la presó local, processat per assassinat i terrorisme. I, malgrat que sigui menor d'edat, han decidit que serà jutjat i condemnat com un adult davant la gravetat i la premeditació dels fets.

Les quatre víctimes mortals eren estudiants: Tate Myre, de 16 anys; Madisyn Baldwin, de 17 anys; Hana St Juliana, de 14 anys, i Justin Shilling, de 17.

Un episodi de pànic a la vetlla per les víctimes

Milers de persones es van reunir a la llum de les espelmes aquest divendres per homenatjar les víctimes del tiroteig.

La vigília per les víctimes a l'institut d'Oxford, Michigan
L'acte d'homenatge a les víctimes va derivar en un ensurt causat per un desmai (Reuters/Seth Herald)

Entre els assistents, es va desencadenar el pànic, segons sembla, provocat perquè un dels presents es va desmaiar. Aquest fet va originar crits, plors i corredisses, però l'incident no va tenir més conseqüències.

ARXIVAT A:
Eleccions Estats Units Policial
Anar al contingut