Imatge d'arxiu del Sónar de l'any passat. (Reuters)
Imatge d'arxiu del Sónar de l'any passat. (Reuters)
ANÀLISI

Una petita tria, entre l'allau de festivals d'estiu

Enllaç a altres textos de l'autor Olga Miró

Olga Miró

Periodista de la secció de Cultura de TV3

@miro_olga
Actualitzat

Com el Primavera, que acaba de celebrar-se, punt i a part mereix el Sónar. Aquest any, amb 150 actuacions de l'anomenada "música avançada": Chemical Brothers, Kiamos, FKA Twigs, Alying Lotus, Hot Chip, Duran Duran... Serà a partir del 18 de juny, a les fires de Barcelona i l'Hospitalet. I amb el complement del Sónar +D.

Si sou fans de l'escena catalana (alerta, que al Sónar també punxen DJs catalans) : Els Txarango també els trobareu arreu... i, evidentment, al seu propi festival Clownia a Sant Joan de les Abadesses, el 26 i 27 de juny. Ja ho tenen tot venut. El mateix cap de setmana torna el degà indiscutible, el Pop Arb. Porten més de 10 anys donant guerra i aquest any programen Joan Miquel Oliver, The New Raemon i ens proposen curioses sessions d'improvisació. Això promet! I segur que ja teniu controlats els trens i autobusos a Canet. Després de l'èxit de l'any passat, recuperant el mític Canet Rock, tornen amb una segona edició, el 4 de juliol. Txarango, La Pegatina, Els Catarres, Els Amics de les Arts, Lax N'Busto, Joana Serrat, La Dharma, La Iaia, Sanjosex i aquesta "banda impossible" que reunirà els cracs del rock català.  

Si voleu presumir de cites úniques, us advertim que espavileu. Quan escric aquest article, a Cap Roig ja han esgotat entrades per veure Lady Gaga & Tony Bennett -i això que costaven entre 200 i 260 euros- i en queden ben poques per veure Sting -a preus astronòmicament similars. I al Festival de Pedralbes queden poques localitats per veure Bob Dylan o Pet Shop Boys, els Spandau Ballet han omplert el primer concert i Buena Vista Social Club, en la seva gira de comiat, també ho té tot venut. Ara bé, tant a Cap Roig com a Pedralbes hi ha una oferta molt més àmplia i a preus assequibles.

Si us agrada la lírica i la clàssica, els vostres festivals seran Peralada i Torroella. El primer l'inaugura el Béjart Ballet de Lausana, un dels clàssics del festival. I al segon, inauguració a càrrec del tenor Josep Bros, acompanyat al piano per Marco Evangelisti. Hi actuaran també les sopranos Anna Prohaska i María Bayo, pianistes com Joaquin Achúcarro -tot un clàssic de Torroella- i Jan Lisiecke i l'Ensemble La Fenice.

També a les comarques gironines, a primers d'estiu Nits de clàssica a Girona i a finals, una cita amb la selecta Schubertiada de Vilabertran. Sense oblidar el Festival de Santa Florentina, que es trasllada de Canet a Cales d'Estrach.

Al Vendrell, el Festival Pau Casals, que cada any homenatja el mestre del violoncel. El músic israelià Amit Pedel reproduirà, el 6 d'agost, el concert que Pau Casals va fer a Baltimore fa més de cent anys amb el mateix violoncel que va tocar el mestre vendrellenc.

En música antiga, el Festival de Música Antiga dels Pirineus i el de Poblet.

I és que no tot passa al nord. A les comarques de Tarragona tenen festivals molt potents, com l'ETC, on també podreu veure Serrat i Raimon i ballar Sara Baras. O el Palmfest de l'Hospitalet de l'Infant, on podreu comprovar que els Village People encara remenen. Sense descuidar-nos el Festival de Cambrils.

Si us us voleu moure de Barcelona i us agrada ballar sobre la sorra, dues cites multitudinàries. La segona edició del Barcelona Beach Festival, el 18 de juliol, amb David Guetta, Hardwell o Martin Garrix.  I uns dies després, el 24 i 25 de juliol,  el Hard Rock Rising Festival. Han deixat Londres i han triat la Platja del Fòrum. Aspiren a reunir 40.000 persones cada dia, amb Juanes, Lenny Kravitz, Kings of Leon,  Avicii, Steve Angelo i Vetusta Morla.

Per allò dels festivals amb personalitat. El Festival Vida de Vilanova i la Geltrú durà a Catalunya alguns dels grups més destacats de la música internacional. Els escocesos Primal Scream i els nord-americans The War on Drugs són els caps de cartell del festival.  Actuaran del 2 al 5 de juliol a Vilanova, acompanyats d'altres noms de l'escena més independent, com Father John Misty, tot un referent del folk nord-americà. També hi haurà presència catalana, amb Joan Miquel Oliver, Hidrogenesse, Núria Graham o Mambo Jambo, entre d'altres.

El Cruïlla, del 10 al 12 de juliol a Barcelona al Parc del Fòrum de Barcelona. Va néixer a Mataró, va saltar a Barcelona, i s'està convertint en indispensable. Aquest any, amb el cantant de hip-hop Kendrik Lamar com a cap de cartell. I el Vijazz a Vilafranca del Penedès, a primers de juliol, que marida el millor jazz amb vins i cava.

Si no us agraden les multituds:  el Festival Mas Sorrer, a Gualta (Baix Empordà), entre el juliol i l'agost, amb quatre reconeguts artistes de l'àmbit del jazz i el soul, José James, Janine Johnson, Robert Glasper i Roy Ayers, a més de la celebració d'un Festival Internacional de Curtmetratges. El Festival'Era amb el marc de l'entorn rural de Llagostera i un aforament reduït, on trobareu els nord-americans The Antlers, en un dels seus dos únics concerts a Europa, i l'electrònica del productor britànic Gold Panda. Delorean, Jupiter Lion, The New Raemon i bandes emergents. I el Maldaltura a Llessui, el 17 i 18 de juliol, que celebra la segona edició i que porta la música independent al Pallars... de franc!

I, per acabar, si baixeu de la Font del Gat... heu de llegir per força l'article de la meva companya Gemma Ruiz, que fa la seva tria personal del programa del Grec, sobretot teatral, però també amb algun suggeriment musical.

Anar al contingut