La conselleria de Salut de la Junta d'Andalusia investiga el cas (Europa Press / Ginefiv)

Una parella denuncia un error en la fecundació in vitro: l'esperma no era el del pare

Reclamen un milió d'euros al Servei Andalús de Salut "per danys greus i irreparables" perquè consideren que l'infant "es veurà privat tota la vida del vincle natural biològic amb el pare i la família paterna"

RedaccióActualitzat

Una parella ha denunciat el servei de Salut Andalús de Salut (SAS) per un "greu error" en el procés de fecundació in vitro al qual es van sotmetre. El nadó que han tingut, i que va néixer el 2021, és fill biològic de la mare però no del pare, tot i que ell era el donant d'esperma en el procés de reproducció assistida.

Per això, reclamen una indemnització d'un milió d'euros pels danys "irreparables" que asseguren que aquesta confusió ha provocat en la família.

La parella, amb residència a Andalusia, va iniciar un procés de reproducció assistida l'any 2019 i el va culminar el 2021 amb el naixement del seu fill a l'Hospital Puerta del Mar de Cadis, després que a la mare se li implantés amb èxit un embrió ja fecundat, presumptament amb l'esperma del pare.

Segons l'advocat de la parella, Ignacio Martínez, de l'Associació del Defensor del Pacient, després dels continus comentaris de la família sobre que el nen no s'assemblava gens al pare, van veure que, a més, el grup sanguini del nadó era incompatible amb "la doble filtració dels progenitors".

"Angoixats, es van fer una prova de paternitat, que va donar el resultat devastador que l'infant no era fill biològic del pare."

Al·leguen danys "greus i irreparables"

L'advocat insisteix que els danys que pateixen són "greus i irreparables" perquè l'infant "es veurà privat tota la seva vida del vincle natural biològic amb el seu pare i la família paterna" i que, a més, "la seva pròpia història i la del seu origen serà sempre un interrogant".

Ignacio Martínez afegeix, a més, que desconèixer qui és el seu pare biològic tindrà conseqüències en la salut de l'infant, perquè "no sabrà el perfil genètic dels seus avantpassats, clau en la medicina moderna".

Per això, la família reclama un milió d'euros al SAS per compensar els perjudicis causats als pares i al nadó, basant-se en altres reclamacions que s'han fet en casos d'intercanvi de nadons.

També han demanat una investigació per saber què va provocar l'error i si ha estat un cas "puntual" o n'hi podria haver més.

La consellera de Salut i Consum de la Junta d'Andalusia, Catalina García, ha assegurat aquest dimarts que ja s'està investigant si el cas respon "a un error humà o a un error de protocol" i que aplicaran "les mesures correctores que calgui".

 

 

ARXIVAT A:
SalutJudicialMenors
Anar al contingut