Obrir una pàgina web té el mateix cost per al medi ambient que una bombeta
La petjada ecològica de la tecnologia és gairebé imperceptible, però cada vegada és més gran
Obrir una pàgina web té el mateix cost per al medi ambient que una bombeta

Obrir una pàgina web té el mateix cost per al medi ambient que una bombeta

La petjada ecològica de la tecnologia és gairebé imperceptible, però cada vegada és més gran

Laia de la Riva Actualitzat
TEMA:
Energia
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Deixar una bombeta encesa en una habitació sense ningú està considerat un malbaratament energètic. Però poca gent pensa que passa el mateix si s'obre una pàgina web a l'ordinador. I, de fet, l'energia que consumeixen és la mateixa.

La diferència és que la bombeta incrementa la nostra factura elèctrica i la web incrementa la de les empreses que tenen la web en algun servidor d'un lloc llunyà. Però en els dos casos, té el mateix cost per al medi ambient.

La petjada ecològica de la tecnologia és pràcticament imperceptible, però cada vegada és més gran. De fet, el consum energètic anual dels centres amb servidors d'arreu del món és gairebé una vegada i mitja l'energia que necessita Espanya en aquest temps.


Iniciatives per reduir l'impacte energètic de la tecnologia

Un projecte de la Universitat Oberta pretén fer-nos conscients d'aquesta despesa energètica de la tecnologia. Ha estat un dels guardonats d'un projecte de la Mobile World Capital a través del seu centre d'anàlisi de la tecnologia, el Digital Future Society.

Segons el professor de la UOC Xavier Vilajosana, "exposar aquesta informació a l'usuari serveix per crear consciència", però també permet anar més enllà:

"Serveix per desenvolupar diferents utilitats que es puguin integrar a les webs o que puguin ser extensions per instal·lar en els nostres navegadors perquè ens avisin i ens ajudin a tenir un ús racional de la tecnologia."

 

La Digital Future Society (DFS), amb l'Ajuntament de Barcelona, va llançar aquest repte i van rebre una trentena de projectes, la meitat estrangers.

Segons Cristina Colom, directora de DFS:

"La tecnologia forma part del nostre dia a dia. Això suposa un consum molt elevat d'energia i, per tant, d'emissions de tot tipus de gasos d'efecte hivernacle, d'emissions de CO2 per exemple a l'atmosfera".


Però, segons Colom, "el mateix sector tecnològic ha de buscar solucions per intentar reduir, mitigar, aquesta empremta ambiental que produeix".

Utilitzar el "big data" per millorar l'eficiència energètica

L'altra guardonada va ser l'empresa Awesense de Vancuver. Aprofiten les dades generades per les companyies elèctriques per fer-les més eficients. Pel seu responsable d'evolució empresarial, Andrew Yagüe, "les companyies elèctriques tot just comencen a entendre què han de fer amb aquestes dades".

"Les dades tenen el potencial de transformar totalment la manera com accelerem la descarbonització del sistema energètic i també del sector del transport."

 

Ara aplicaran el seu sistema en elèctriques espanyoles. Els dos projectes guardonats hauran de tenir resultats tangibles d'aquí un any.

ARXIVAT A:
Energia Medi ambient

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut