Una obra atribuïda a Gaudí podria convertir-se en un refugi de muntanya al Berguedà

El xalet del Catllaràs, de la Pobla de Lillet, atribuït a Antoni Gaudí, tot i que ha recuperat la seva imatge original de principis del segle XX

Actualitzat

Enmig dels boscos del Catllaràs, al Berguedà, hi ha una autèntica joia modernista, un antic xalet atribuït a Antoni Gaudí. Es va construir al segle passat pels treballadors de les mines de carbó Asland, encarregat pel seu director, Esuebi Güell, a l'arquitecte. L'edifici, remodelat, es convertirà ara en refugi de muntanya.

Aquest xalet de tres plantes situat a 1.300 metres d'alçada té elements tan gaudinians com la seva ubicació, pensada perquè les quatre parets de l'edifici rebin pràcticament les mateixes hores de sol al dia.

L'any 1932 la companyia Asland va cedir l'equipament a l'Ajuntament, que hi va fer diverses reformes. Una d'aquestes reformes, als anys 70, va suposar una transformació dràstica de l'edifici, que va perdre l'escala de cargol i va quedar cobert de pissarra negra.

Xalet remodelat d'Antoni Gaudí (ACN/GEMMA ALEMAN)

Després de molts anys d'abandonament, ara han acabat unes llargues obres de remodelació que han donat al xalet l'aspecte original. Entre altres coses, s'ha aconseguit recuperar l'escala de cargol com era abans de l'anterior remodelació dels anys 70.

L'alcalde de la Pobla de Lillet, Enric Pla, explica que han rebut trucades d'entitats i empreses interessades a gestionar l'equipament. Des del consistori busquen que el nou ús estigui vinculat al turisme esportiu i cultural. La proposta que té més pes és que recuperi la seva funció d'allotjament com a refugi de muntanya.

Pla assegura que serà un refugi diferent al que estem acostumats; tindrà una cuina de qualitat amb unes estances més amples i més còmodes des d'on poder gaudir de l'entorn de la serra del Catllaràs i de l'edifici, que és una obra única.

Interior del xalet d'Antoni Gaudí (ACN/GEMMA ALEMAN)

Fins ara sempre s'ha atribuït l'obra a l'arquitecte, però l'actual càtedra de Gaudí diu que no ho pot assegurar. Malgrat això, l'alcalde defensa que hi ha una foto de Gaudí a la Pobla de Lillet i que l'antic director de la càtedra de l'arquitecte, Joan Bassegoda, no en tenia cap dubte:

"Podem acreditar, amb estudis que s'han fet, que aquesta obra és de Gaudí."

El xalet del Catllaràs no és l'única herència que tenen de Gaudí a la Pobla de Lillet.

Coincidint amb el moment en què va visitar a Güell per seguir les obres de l'equipament, l'arquitecte es va allotjar a casa d'uns coneguts del mecenes: la família Artigas, propietaris d'una fàbrica tèxtil. Gaudí, com a agraïment per haver-lo acollit, els va dibuixar uns plànols perquè poguessin convertir un petit bosc que tenien davant de casa en un jardí.

A la dècada del 1950, la família Artigas es va traslladar a Barcelona i el jardí va quedar abandonat. L'any 1971 es va publicar un article que confirmava l'autoria de Gaudí dels plànols i els jardins es van restaurar. Actualment pertanyen als descendents de la família, però l'Ajuntament s'encarrega de gestionar-los.

 

 

ARXIVAT A:
Art
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut