Especialista en bases de dades i xarxes informàtiques és la feina amb més bona posició al mercat laboral català (Pixabay)
Especialista en bases de dades i xarxes informàtiques és la feina amb més bona posició al mercat laboral català (Pixabay)
Barcelona

Una nova web per orientar-se a l'hora de trobar feina

Treball recull en una pàgina les professions amb més demanda i informa de la qualitat dels contractes, a partir de les dades de les oficines d'ocupació

RedaccióActualitzat

La Generalitat ha activat la web Treball per ocupacions, que permet consultar dades referents a prop de 500 llocs de treball a Catalunya. És una pàgina per orientar-se en el mercat laboral, que recull indicadors dels contractes registrats a les oficines d'ocupació.

Els usuaris poden consultar de quines feines hi ha més demanda a cada comarca i si els contractes que es firmen són més precaris o estables.

L'eina està concebuda per als orientadors laborals que ajuden els aturats a trobar feina, però està oberta a tot el públic. Permet consultar de manera gràfica tres llocs de treball alhora.

Els usuaris poden veure dades per variables com el sexe, l'edat, la nacionalitat o el nivell formatiu.

 

Les feines més ben posicionades

D'acord amb les dades de Treball, la professions més ben posicionades al mercat català -per la sortida que tenen, la qualitat dels contractes i atenent el nombre d'interessats- són, per aquest odre, especialista en bases de dades i xarxes informàtiques, enginyers i analistes i dissenyadors de programari.

En els primers deus llocs de la llista també hi trobem analistes de gestió, tècnics de sistemes informàtics, pilots d'aviació, professionals de vendes TIC i enginyers mecànics i industrials.

Durant la presentació de la pàgina, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha destacat que l'eina ofereix un "coneixement valuós" perquè la gent pugui saber els llocs de treball més demandats, la qualitat dels contractes "i disposar d'informació territorialitzada".

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Precarietat laboral
Anar al contingut