Una nova tècnica permet descalcificar les artèries i evitar amputacions

Aquesta tècnica, utilitzada a l'hospital de Sant Pau, pot ajudar malalts de diabetis i insuficiència renal, entre altres
Una nova tècnica permet descalcificar les artèries i evitar amputacions

Una nova tècnica permet descalcificar les artèries i evitar amputacions

Aquesta tècnica, utilitzada a l'hospital de Sant Pau, pot ajudar malalts de diabetis i insuficiència renal, entre altres
Mònica Bertran Actualitzat
TEMA:
Salut
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge

Una de les complicacions de la diabetis és l'acumulació de calci a les artèries, que pot acabar amb l'amputació del peu o la cama. També el tabaquisme, la insuficiència renal, la hipertensió i el colesterol en nivells alts estan relacionats amb aquesta acumulació, que tapa les artèries i dificulta la circulació de la sang.

I és que, perquè la sang pugui circular i arribar a tot el cos, els vasos sanguinis han de ser flexibles i elàstics. Però, quan s'hi acumula el calci, es tornen rígids i tan durs com els ossos. Això pot provocar dolor intens, inclús quan s'està quiet. I en casos extrems fins i tot haver d'amputar una extremitat.

Josep Maria Romero Carro, cirurgià vascular de l'Hospital de Sant Pau, n'explica les raons:

"Fins ara, quan teníem una calcificació extrema, era una de les pitjors situacions que pots trobar-te en cirurgia vascular, perquè el calci no el pots cosir i no el pots dilatar"

 

Amb les tècniques que hi havia fins ara, poc es podia fer, un cop que el calci s'havia dipositat a les artèries. Es tornen tan dures que trenquen els globus i altres dispositius que els cirurgians fan servir per dilatar-les i obrir pas a la sang, un problema important per als metges.

"El calci és la principal causa d'error tècnic. Això vol dir que els teus dispositius no aconsegueixen trencar el calci o passar. I, aleshores, el malalt surt del quiròfan igual que hi havia entrat."

 

Ara, existeix una nova tècnica, que ha començat a utilitzar l'hospital de Sant Pau, que permet eliminar amb seguretat aquest calci. Això pot canviar completament el panorama i evitar moltes amputacions. Es tracta d'introduir un catèter amb una petitíssima peça recoberta de diamant que va girant dins de l'artèria i va eliminant el calci que l'obstrueix.

El resultat es pot veure clarament a les imatges. A l'esquerra, una artèria completament tapada, en què la sang ha de buscar ramificacions per poder circular-hi. A la dreta, una artèria neta, per on la sang passa sense problemes.

 

 

El cirurgià Josep Maria Romero Carro és optimista amb la nova tècnica:

"És una porta que s'obre en casos on abans no podíem fer res i acabaven en amputació. Avui dia els podem oferir l'esperança de salvament d'extremitats"

 

No se sap per què el calci s'acumula a les artèries. Però sí que cada vegada passa més, perquè és un fenomen associat a l'edat i a algunes malalties cròniques cada cop més freqüents.

José Roman Escudero Rodríguez és director d'Angiologia, Cirurgia Vascular i Endovascular de l'hospital de Sant Pau:

"L'arteriosclerosi és un envelliment de les artèries que tots tindrem, però que en el pacient amb insuficiència renal, hipertensió, nivells de colesterol alts i, sobretot, en el diabètic, és més precoç, més agressiva, més estesa i afecta tot el cos"

 

Un catèter amb una peça recoberta de diamant gira dins l'artèria per eliminar el calci

 

L'Hospital de Sant Pau inicia un estudi amb pacients en aquesta situació, ja que creuen que seran dels més beneficiats per la nova tècnica. És el cas del Gonzalo Montserrat. Té una diabetis que se li ha complicat i des de l'estiu ha de fer diàlisi. Necessita un trasplantament de ronyó, però no li poden fer precisament per la calcificació extrema de l'artèria on s'hauria de connectar el nou òrgan. Si l'operació va bé, podrà ser inclòs a la llista d'espera d'un ronyó compatible.

"Amb aquesta operació comença la possibilitat del trasplantament i, per tant, de guanyar qualitat de vida i fer vida pràcticament normal"

 

La tecnologia que es fa servir ve dels Estats Units. A Europa, l'Hospital de Sant Pau ha estat el segon a operar amb aquesta tècnica, després que es fes primer en un hospital alemany. Ara han estat acreditats com a centre de referència al Sud d'Europa per formar altres cirurgians.

ARXIVAT A:
Salut

VÍDEOS RELACIONATS