L'equip del Clínic durant una de les intervencions
L'equip del Clínic durant una de les intervencions

Una nova tècnica per extreure tumors del ronyó redueix riscos i accelera la recuperació

L'Hospital Clínic de Barcelona ja ha posat en pràctica aquesta tècnica pionera a Europa

RedaccióActualitzat

Un nou sistema per extirpar tumors malignes del ronyó, aplicada per l'Hospital Clínic de Barcelona, provoca menys molèsties i riscos al pacient. Es tracta d'una millora en la tècnica de nefrectomia parcial, amb la qual s'intenta extirpar el tumor amb la mínima afectació als teixits sans.

La tècnica s'ha presentat aquest dijous en el marc de l'Urofòrum, una trobada organitzada per l'Hospital Clínic que reuneix prop de 300 professionals, entre ells deu dels millors especialistes del món en urologia. La nova tècnica ha estat aplicada i liderada per Antonio Alcaraz, cap del Servei d'Urologia de l'Hospital Clínic, i Raul Martos, del mateix servei.

La nefrectomia parcial és una tècnica utilitzada des de fa cert temps per evitar l'anomenada nefrectomia total, que pot significar l'extirpació de tot el ronyó i que en molts casos porta el pacient a la diàlisi. Amb la nefrectomia parcial només s'extirpa el tumor cancerós o el teixit malalt. S'intenta evitar l'extracció del major teixit renal sa possible.

La laparoscòpia es du a terme amb tres o quatre incisions molt petites, d'entre 0,5 i 1,2 centímetres. Només amb grans tumors o quan se sospita que hi ha afectació fora del ronyó pot ser necessària la cirurgia oberta convencional.

Més temps per a l'operació

La nova tècnica aplicada al Clínic, pionera a Europa, aporta algunes innovacions que n'augmenten la seguretat i faciliten la feina dels cirurgians. Consisteix a introduir un catèter per l'artèria femoral -que passar per la cuixa- per taponar l'artèria del ronyó amb un globus. Així es talla el pas de la sang i en canvi es fa circular un líquid que manté actives les funcions del ronyó.

Aquest sistema, anomenat perfusió, evita la pràctica utilitzada fins ara d'introduir una pinça per evitar l'entrada de sang al ronyó. La pinça permet treballar en l'extracció del tumor, però degut a què la funció renal s'atura, hi ha menys temps per treballar en l'extirpació del tumor. A més, presenta risc que el ronyó quedi danyat de forma irreversible durant el procés i després el pacient s'hagi de sotmetre a diàlisi.

La tècnica ja s'ha aplicat amb èxit en pacients que tenien tumors de fins a set centímetres.

L'Hospital Clínic de Barcelona practica unes 100 operacions de càncer de ronyó cada any. Des del 2005 se n'han fet més de 1.300 i l'esperança de vida demostrada després de 5 anys és del 95%.

Operacions en directe a l'Uroforum

L'Uroforum fa la quarta edició. Aquest any hi haurà cinc sessions d'operacions en directe. Entre aquestes, n'hi haurà dues de simultànies per mostrar dos enfocaments diferents per a un mateix abordatge. Els participants les podran seguir a través de pantalles i ulleres 3D i interactuar amb els cirurgians durant l'operació.

ARXIVAT A:
CiènciaSalutCàncer
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut