Una nova eina ajuda a trobar el tumor primari en càncers d'origen desconegut

És un test de diagnòstic epigenètic que permet identificar gairebé el 90% d'aquests tipus de càncers

RedaccióActualitzat

Aquest diumenge es publiquen a la revista "Lancet Oncology" els resultats de l'estudi del doctor Manel Esteller i el seu equip de l'IDIBELL, l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge. L'equip d'Esteller ha dissenyat un nou test de diagnòstic epigenètic, EPICUP, que identifica els càncers d'origen desconegut.

Els càncers d'origen desconegut (COD per les sigles en català o CUP per les sigles en anglès: Cancer of Unknown Primary) són un grup heterogeni de càncers en estadi avançat -amb metàstasi- i mal pronòstic.

Un 5% dels càncers són d'origen desconegut. Amb la nova eina es pot identificar el tumor primari en pacients amb càncer d'origen desconegut en un 87% dels casos. I amb un millor diagnòstic s'aconsegueix doblar la supervivència dels pacients perquè se'ls administra el fàrmac específic per a cada tipus de tumor, tal com explica Manel Esteller:

"Això permet que aquell pacient rebi un tractament molt més específic, amb menys efectes secundaris, i que està doblant la seva supervivència. Per tant, millora el diagnòstic, arriba al 90%, i dobla la supervivència d'aquests pacients que són ja greus perquè tenen metàstasis en diferents llocs."

A simple vista, el test epigenètic és una capseta que conté el teixit afectat, del qual, després, al laboratori, s'extreu l'ADN i es compara amb una base de dades de 10.500 mostres dels 38 tipus de tumors més habituals.

 

El test haurà d'obtenir permís de comercialització i l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitària decidirà com i quan incorporar-lo al sistema.

 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut