Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Aeroport del Prat

Una noia saharaui a qui el pare obligava a casar-se, retinguda sis dies al Prat

Aquest dissabte, el ministeri ha decidit donar-li permís per començar a tramitar l'asil

Actualitzat

La noia saharaui que ha passat sis dies retinguda a les dependències de la Policia Nacional a l'aeroport del Prat ja ha pogut sortir. El Ministeri de l'Interior ha decidit donar-li permís per començar a tramitar l'asil.

Un cop fora d'aquestes dependències, la noia pot moure's lliurement i té un document que l'acredita com a sol·licitant d'asil. En aquests mesos, podrà estar aquí, i si el jutge l'hi concedeix, tindrà dret a residència i treball.

La seva advocada, Natàlia Castellano Boladeras, s'ha mostrat sorpresa de la rapidesa amb què han obtingut resposta:

"Han passat molt poques hores des que vam presentar un recurs contra la denegació d'asil que ahir ens van notificar. I això ens ha sorprès molt. Creiem que ha sigut gràcies a la pressió social i de les associacions d'ajuda al poble saharaui. I també gràcies al govern de Catalunya, que ha pressionat perquè resolguessin ràpid i resolguessin favorablement."

 

 

La noia, que ja havia passat molts estius aquí amb el projecte Vacances en Pau, s'ha mostrat molt contenta que li hagin acceptat la sol·licitud d'asil:

"Estic molt contenta d'estar aquí, a Espanya. Aquí hi tinc una família d'acollida, el meu cosí, la meva tia i molts coneguts. Vaig venir unes quantes vegades de petita amb una família d'acollida. Vull estudiar i fer moltes coses."

En tot aquest procés l'ha ajudat Sàhara Dempeus, que denuncia que l'Estat no faci res per trobar solució al conflicte polític de l'antiga colònia espanyola.

"L'Estat espanyol té un deute històric amb tot el poble saharaui, i que avui deixin entrar aquesta noia és una petita victòria."

Retinguda a l'aeroport des de diumenge

Diumenge va arribar a l'aeroport amb un passaport fals i li van rebutjar la primera petició d'asil. Va explicar que el seu pare li havia concertat matrimoni amb un home molt més gran que ella.

El casament estava previst per al dia 1 de gener i el seu pare l'havia amenaçat que, si no ho feia, la mataria. Així ho explicava la seva advocada:

"El pare li va dir: si no et cases, et mataré. El que has de fer és casar-te. Has d'obeir un nou senyor."

La mare, d'amagat, la va ajudar a fugir. La primera petició d'asil, però, va ser rebutjada.

"Se li dona estatut d'algeriana i ella és del Sàhara Occidental, no té un estat al darrere que pugui vetllar per ella. I a més, creuen que el relat no és versemblant, no és creïble perquè no donem prou dades concretes sobre el matrimoni."

El 2018, 54.000 persones van arribar a Espanya demanant asil. A la majoria, quan es resolguin les seves peticions, els el denegaran. De fet, només un 25% aconsegueix acollir-se a aquest dret.

ARXIVAT A:
Migracions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut