Rafah Mohamed, de 20 anys, és una saudita que ha fugit de casa seva i assegura que la família vol matar-la (Reuters)
Rafah Mohamed, de 20 anys, és una saudita que ha fugit de casa seva i assegura que la família vol matar-la (Reuters)

Una noia es tanca per no ser deportada a l'Aràbia Saudita, on tem que la família la mati

És a l'aeroport de Bangkok, on aquest dilluns ha aconseguit reunir-se amb un representant de l'ACNUR

Juli RodésActualitzat

Una noia saudita de 20 anys ha denunciat, des de Tailàndia, que la volen deportar de tornada al seu país. Assegura que ha fugit de la seva família perquè la maltractaven i que si la retornen a casa la mataran.

"M'han amenaçat de matar-me abans i no tenen por d'amenaçar-me en públic. Em consideren la seva propietat o la seva esclava."

La jove és en un hotel de l'aeroport Suvarnabhumi de Bangkok, on va arribar dissabte procedent de Kuwait de pas cap a Austràlia. S'havia tancat a l'habitació i assegurava que no en sortiria fins a poder parlar amb un representant de l'ACNUR, l'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats.

 

Giuseppe De Vincentiis, representant de l'ACNUR, a l'aeroport de Tailàndia, on s'ha entrevistat amb Rafah Mohamed (Reuters)

 

Al final, la reunió s'ha fet aquest dilluns. L'ACNUR ho ha confirmat en un comunicat en què afegeix que estan avaluant si la jove "necessita protecció internacional".

Ella es diu Rafah Mohamed al-Qunun i també ho ha confirmat, en un missatge a Twitter, on dissabte va començar a explicar la seva situació.

"Hola, soc la Rafah. He sentit que el meu pare acaba d'arribar, cosa que m'ha preocupat i espantat molt. Vull anar a un altre país i demanar-hi asil. Però ara, almenys, em sento segura sota la protecció de l'ACNUR amb l'acord de les autoritats de Tailàndia. I finalment m'han retornat el passaport."

 

 

No està del tot clar com ni per què les autoritats tailandeses van aturar la Rafah en el control de passaports, quan intentava fer el trànsfer per continuar cap a Austràlia.

 

Rafah Mohamed a l'aeroport de Bangkok amb autoritats d'Immigració (Reuters)

 

En un dels seus primers missatges a Twitter ella va acusar l'ambaixada saudita d'estar darrere la detenció.

"Soc la noia que va fugir de Kuwait a Tailàndia. Estic en perill perquè l'ambaixada saudita està intentant forçar-me a tornar a l'Aràbia Saudita, mentre soc a l'aeroport esperant el meu segon vol."

 

 

L'ambaixada de l'Aràbia Saudita, en canvi, ha assegurat en un comunicat que no ha tractat de retenir-la a l'aeroport per deportar-la, i ha atribuït la situació de la noia a les autoritats tailandeses.

El cap de l'Oficina d'Immigració tailandesa, Surachate Hakparn, per la seva banda, ha explicat que li van denegar el visat perquè no tenia bitllet de tornada ni altres documents.

L'ONG de defensa dels drets humans Human Rights Watch (HRW) ha explicat a l'agència EFE que Rafah s'havia enfrontat a la seva família després de renunciar a l'islam i rebutjar un matrimoni concertat. En aquell moment ella i la seva família eren a Kuwait, des d'on Rafah hauria decidit fugir aprofitant que en aquest país, a diferència de l'Aràbia Saudita, les dones poden viatjar sense anar acompanyades d'un "guardià masculí".

Segons Sunai Pasuk, de HRW Tailàndia, les coses van anar d'aquesta manera:

"Es negava a portar hijab i hi havia aquesta tensió amb la família degut a desacords en afers religiosos. Que la seva família tractés d'obligar-la a un matrimoni concertat sembla que va ser la gota que va vessar el got."

ARXIVAT A:
Aràbia Saudita
Anar al contingut