Fa dues setmanes que espera a l'aeroport del Prat que se li concedeixi el dret d'asil
Fa dues setmanes que espera a l'aeroport del Prat que se li concedeixi el dret d'asil

Una noia de 26 anys de l'Iran, retinguda a l'aeroport del Prat a l'espera d'asil

Va fugir del seu país amb un passaport fals després de rebre una acusació per injúries contra la religió islàmica i contra el fundador de la república islàmica

Redacció Actualitzat
TEMA:
Iran

Una noia iraniana de 26 anys està retinguda a la zona d'arribades de l'aeroport del Prat des de fa dues setmanes.

Va aterrar a Barcelona el 16 de febrer amb un passaport fals fugint del seu país, on se la persegueix per haver participat en les protestes del novembre passat contra el règim. El 17 de febrer havia de presentar-se davant el jutge al seu país per atendre una citació judicial. Aquest divendres li han denegat la petició d'asil.

Ella continua retinguda en dependències policials de l'aeroport, ha aconseguit que s'aturi la deportació durant 24 hores i aquest dilluns a la tarda l'Oficina d'Asil tornarà a interrogar-la i valorarà de nou la seva sol·licitud d'asil.

El seu advocat assegura que la primera petició va ser denegada perquè li faltava documentació per demostrar que és perseguida al seu país. Ara ha pogut reunir noves proves que demostrarien aquesta persecució per raons polítiques i el seu advocat provarà d'acreditar el risc que suposaria per a aquesta dona tornar al seu país.

Un dels documents que aportarà davant l'Oficina d'Asil són les acusacions de la Fiscalia iraniana que li demana la pena màxima pels delictes d'injuries contra la religió islàmica i contra el fundador de la República Islàmica de l'Iran. També l'acusen de participar en les protestes del novembre contra el règim iranià.

 

La persecució per raons polítiques i religioses que pateixen nombroses persones a l'Iran ha estat denunciada en repetides ocasions per organitzacions internacionals. Daniel Vilaró, portaveu d'Amnistia Internacional a Catalunya, assegura que

"El sistema judicial iranià és un sistema poc fiable, on hi ha, fins i tot, tipificats delictes que en altres parts del món no es consideren delictes com ara els insults a les autoritats.

"Si ha de ser retornada a l'Iran i ha de ser sotmesa a un judici, aquest podria considerar-se un motiu per demanar protecció internacional. És a dir, que rebi un judici amb garanties és dubtós que passi al seu país. Justament tenim moltes proves que és un sistema judicial fallit."

De la mateixa opinió és Oriol Amorós, secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, que opina que hi ha prou raons per concedir-li l'asil:

"Havent-hi un document tan clar, una sentència tan clara on es veu que el delicte de què acusen aquesta noia és la llibertat d'expressió, tot hauria de fer pensar que se li hauria de concedir."

 

Les organitzacions de drets humans internacionals han denunciat nombrosos casos de persecució a l'Iran per raons morals, religioses o polítiques.

 

ARXIVAT A:
Iran Refugiats Aeroports
Anar al contingut