Una nena britànica de 9 anys, primera mort per contaminació reconeguda per un tribunal
Un jutge del Regne Unit ha emès una resolució pionera que ja ha obtingut ressò en organitzacions internacionals com l'OMS
Una nena britànica de 9 anys, primera mort per contaminació reconeguda per un tribunal

Una nena britànica de 9 anys, primera mort per contaminació reconeguda per un tribunal

Un jutge del Regne Unit ha emès una resolució pionera que ja ha obtingut ressò en organitzacions internacionals com l'OMS

Agències Actualitzat
TEMA:
Contaminació
Una imatge d'Ella Kissi Debrah, la primera víctima mortal per contaminació reconeguda per la justícia (The Ella Roberta Family Foundation)

Un tribunal del Regne Unit ha dictaminat que la contaminació de l'aire va ser una de les causes de la mort, el 2013, d'Ella Kissi Debrah, una nena de nou anys que vivia prop d'una carretera concorreguda a Londres, segons informa Fundació Europea per al Clima, que afegeix que aquest cas s'ha convertit en el primer del món que assenyala la contaminació com a responsable d'una mort.

El jutge d'instrucció va recollir dades sobre els nivells de contaminació de l'aire prop del domicili de la nena i va descobrir que superaven els límits legals de la Unió Europea (UE) establerts per les directrius de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) durant els tres anys anteriors a la seva mort.

 

Rosamund Addo-Kissi-Debrah, la mare de la nena, en una compareixença de premsa (Europa Press/Kirsty O'connor)

 

Segons informa la fundació, el jutge d'instrucció ha declarat que no es va complir amb la reducció del nivell de diòxid de nitrogen (NO2) i això possiblement va contribuir a la seva mort. També ha declarat que la manca d'informació donada a la mare d'Ella, possiblement també va contribuir a la seva mort.

Per la seva banda, la mare de la menor morta, Rosamund, va testificar durant la investigació i va assegurar que la seva filla havia estat portada a l'hospital unes 28 vegades en vida després de patir atacs d'asma i convulsions agudes. Així, doncs, en el certificat de defunció, segons la fundació ecologista, s'indica que va morir per una aturada respiratòria aguda, asma severa i per l'exposició a la contaminació de l'aire.
 

Desenes de milers de morts per contaminació

En aquest sentit, l'organització internacional Transport i Medi ambient (T&E en anglès) estima que l'aire contaminat provoca unes 40.000 morts al Regne Unit cada any i lamenta que la mort hagués estat evitable si els governs s'haguessin centrat en una nova llei de contaminació de l'aire.

"Avui dia, els nivells de contaminació atmosfèrica a les ciutats del Regne Unit i de tot Europa segueixen estant per sobre dels valors estipulats per les institucions europees, cosa que segueix posant en perill la salut de la societat", ha denunciat el director de el grup ecologista T&E, Greg Archer.

Finalment, la directora de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Salut de l'OMS, Maria Neira, ha reconegut que aquest cas "estableix un precedent mundial" al reconèixer el "veritable" culpable de la mort de la nena.

"La seva valenta campanya ha donat un bell rostre humà a la devastació que la contaminació atmosfèrica causa a milions de vides a tot el món. Cap alcalde de la ciutat o ministre de govern no hauria de poder dir 'no ho sabíem'. Tots hem de lluitar per un aire net, pels nostres fills i per tots nosaltres", ha subratllat.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica Contaminació

NOTÍCIES RELACIONADES

Anar al contingut