Una nena argentina aconsegueix que la justícia li reconegui dos pares i una mare

El pare biològic impugnava la filiació reconeguda a una altra parella de la mare
Una nena argentina aconsegueix que la justícia li reconegui dos pares i una mare

Una nena argentina aconsegueix que la justícia li reconegui dos pares i una mare

El pare biològic impugnava la filiació reconeguda a una altra parella de la mare
Sílvia Mateu Actualitzat
TEMA:
Família
La nena no volia triar entre els dos pares (Pixabay)

En aquest cas no es tracta ja de triar entre el pare i la mare, com passa a vegades, sinó de triar entre dos pares, a més de la mare. La conclusió de la Juli, una nena argentina de nou anys, és clara:

"No em facis escollir. Tinc dos pares i els estimo als dos."

És el que la Juli li va demanar a la jutge Mariana Rey Galindo, que havia de decidir al litigi entre el seu pare biològic i el que la va reconèixer legalment com a filla. El pare biològic va interposar una demanda per ser reconegut legalment com el seu progenitor i impugnava la filiació paterna de l'altre home, també exparella de la mare

La jutge va fer cas a la petició de la Juli (nom fictici), que ara té legalment una mare i dos pares, segons la sentència a la qual ha tingut accés l'agència argentina Télam.

Hi ha algun antecedent de reconeixement legal de tres progenitors, però en casos d'adopció o de tècniques de reproducció assistida. Aquest és un cas únic.

 

"Juli, tens raó"

Sovint es critica que els jutges utilitzen un llenguatge farragós en les sentències, però la jutge Mariana Rey Galindo ha tingut la sensibilitat d'adreçar-se directament a la nena en una part del text, escrit de forma ben planera, on es posa del costat de la nena:

"Juli, tens raó quan dius que no vols triar entre els teus dos pares. Tens dret a conservar els dos: el papa Roberto i el papi Jorge. També tens raó a no permetre als grans -i admiro tanta valentia- que t'exigeixin aquest tipus d'elecció. No hi ha res a triar."

 

En un altre moment d'aquesta sentència rupturista, la jutge explica que cal protegir altres models de família, més enllà de la tradicional:

"Per poder donar una solució jurídica al cas, no només vam haver de mirar més enllà de l'aparença, sinó també vam haver de desfer-nos dels nostres prejudicis i estereotips per connectar realment amb les persones que participen en aquesta història."

 

Per poder protegir la nena, la jutge va declarar inconstitucional la clàusula 558 del Codi Civil i Comercial de la Nació, que estableix que cap persona pot tenir més de dos vincles filials, sigui quina sigui la font de la filiació.

 

Nova partida de naixement

A la sentència, la jutge explica la situació legal a la Juli amb una nova partida de naixement, on els tres progenitors apareixen "al cos del text", sense afegits:

"Reconeixeré legalment el dret de tenir els teus pares als papers (als dos) i a reconèixer el dret de viure d'aquesta forma i en família. Això vol dir que faré que l'Estat registri a la teva partida de naixement en Roberto, a més d'en Jorge i la Lucía."

 

Els dos homes tenen un vincle sostingut amb la Juli. La nena viu de dilluns a divendres amb en Jorge, el primer pare que la va reconèixer, amb una tieta i una germana a Amaicha del Valle, a la província de Tucumán, i passa els caps de setmana amb en Roberto i una altra germana. A més, també es veu amb la seva mare, que viu en una altra casa amb dos fills més petits.

ARXIVAT A:
Família