València

Una multitudinària manifestació a València sota el lema "Ja n'hi ha prou" exigeix la continuïtat de TV3 al País Valencià

Acció Cultural ha congregat milers de persones a València per commemorar la desfeta política del Regne de València el 25 d'abril del 1707. Precisament aquest any es compleixen 300 anys de la batalla d'Almansa. La concentració es fa a tres setmanes d'unes eleccions decisives per al futur del país que l'entitat denuncia que han alimentat polítiques discriminatòries i en un moment tens en què el govern del popular Francisco Camps vol tancar les emissions de TV3 al País Valencià. ICV i ERC han participat en els actes reivindicatius.

Actualitzat
Els carrers del centre de València s’han omplert de senyeres, tocs de banda, muixerangues i un lema: “Ja n’hi ha prou”. Milers de persones han sortit a commemorar el 300 aniversari de la batalla d'Almansa; enfrontament en què el Regne de València va perdre els seus furs davant les tropes de Felip V, durant la guerra de Successió. Els actes commemoratius els organitza Acció Cultural pel País Valencià i en el rerefons hi ha moltes polèmiques obertes.

La marxa ha sortit de la plaça de l’Ajuntament i ha recorregut diversos carrers cèntrics fins a arribar a les portes de la plaça de Bous. Aquest fi de trajecte està carregat de simbolisme i és que és on habitualment Acció Cultural celebrava els concerts després de les manifestacions, però que des de l’arribada del PP al govern autonòmic els ha estat vetat.

Els manifestants han criticat l’ús partidista del patrimoni públic així com la discriminació d’amplis sectors de la societat discrepants. Una política, segons Acció Cultural, que s’ha exacerbat en temps de campanya electoral. Com a mostra, han denunciat una ferotge manipulació de la realitat als mitjans de comunicació públics i atacs a la llibertat d’expressió, com l’expedient per tancar les emissions de TV3 al País Valencià.

A tres setmanes d’aquesta contesa electoral, el secretari general d’Acció Cultural, Eliseu Climent, assegura que ha de servir per “dir prou”. Prou, explica, a la depredació del territori, a la degradació dels serveis socials, al desinterès per la llengua i la cultura i als atacs a la llibertat d’expressió. Els participants creuen que la batalla d’Almansa encara té vigència perquè aquells vencedors i vençuts tenen descendents i conseqüències directes en la política actual i asseguren que encara hi ha moltes coses a defensar enfront la destrucció.

La jornada reivindicativa ha acabat amb el concert “300 anys de lluita i cançons” al campus universitari dels Tarongers, en què actuaran, entre d’altres, El Tall, Obrint Pas, Feliu Ventura, Miquel Gil i La Gossa Sorda.

La marxa ha comptat amb els principals líders de l’esquerra i el nacionalisme valencià, Glòria Marcos i Enric Morera, que s’han posat al costat d’un compromís pel país que ha de ser clau per un govern nacionalista a partir del 27 de maig.

Representants d’ICV i ERC han anat a València
per participar en els actes. La delegació ecosocialista estava encapçalada per la diputada i coordinadora de Joves d'Esquerra Verda, Laia Ortiz, i el responsable de Cultura del partit, Pep Altayó. Per la seva part, els diputats al Congrés Agustí Cerdà, Georgina Oliva i Laia Cañigueral han representat els republicans. A més, les joventuts del partit, les JERC, han aprofitat la cita per celebrar un consell nacional a València.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut