Un polèmic cartell del Ministeri d'Igualtat fa servir imatges de models sense permís

Un cartell que mostra cinc dones a la platja per lluitar contra els estereotips i la violència estètica provoca una polèmica per l'ús d'imatges sense consentiment

RedaccióActualitzat

La model britànica Nyome Nicholas ha denunciat que el Ministeri d'Igualtat ha fet servir la seva imatge sense consentiment per al cartell de la campanya que reivindica la diversitat de cossos femenins. Una altra model, amb una cama prostètica, també es queixa que han agafat una imatge seva i, a més, li han editat la cama.

Amb el lema "L'estiu també és nostre", l'Institut de les Dones, organisme adscrit al Ministeri d'Igualtat, ha engegat una campanya per reivindicar la diversitat corporal i lluitar contra els estereotips i la violència estètica que pateixen dones amb cossos "no normatius" cada estiu en platges, piscines i altres espais pel sol fet d'ensenyar el seu cos. En el cartell de la polèmica es poden veure diverses dones gaudint d'un dia de platja.

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, publicava fa uns dies el cartell de la campanya al seu compte de Twitter:

 

Però només unes hores després de fer-se pública la imatge de la campanya, una de les dones que hi apareixen, una model britànica de 30 anys, ha denunciat que ningú l'ha avisat que la seva imatge formaria part d'una campanya institucional.

De fet, assegura que la fotografia li han agafat, sense permís, del seu "feed" d'Instagram i ho considera una greu falta de respecte.

Nyome Nicholas diu que és descoratjador haver de lluitar contínuament perquè li paguin per la seva feina de model i que el mínim que haurien d'haver fet és preguntar-li si cedia la fotografia de forma gratuïta per a una campanya del govern espanyol. "Les dones negres podrem descansar alguna vegada?", es pregunta Nicholas:


La mateixa Nyome ha donat veu a una altra denúncia. La de Sianlord, que té una cama prostètica, i que explica que han agafat una imatge seva i l'han retocada per treure-li la pròtesi.

La model ha publicat un seguit de vídeos a les seves stories d'Instagram -- que s'esborren al cap de 24 hores -- on assegura que està "molt enfadada": "Estic tremolant literalment, no sé ni què dir. No és només que hagin agafat la meva imatge sense permís, és que han editat la meva cama".

Aquesta és la imatge que li han agafat:

 

La dissenyadora del cartell ha demanat disculpes públicament a les models per "haver-se inspirat en les seves fotografies per a la campanya". Anuncia que repartirà entre les models que hi apareixen els 4.490 euros que li han pagat per la feina:

 

Nyome Nicholas ha confirmat que ha parlat amb la il·lustradora i s'ha disculpat, però reclama que també des de la institució pública espanyola algú contacti amb ella i li doni explicacions. 

En una entrevista a la BBC, Nyome considera "molt irònic i salvatge" que sigui precisament l'Institut de la Dona l'organisme que li ha robat la imatge sense consentiment. I assegura que espera, almenys, que sí que ho hagin fet en el cas de la dona amb una mastectomia que també apareix al cartell. 

No és la primera vegada que la model ha de lluitar per aconseguir que li paguin per fer servir la seva imatge. Diu que la gent ha d'entendre que, malgrat que ella és model i publica imatges seves a les xarxes socials, la seva imatge és només seva: "Entenc que soc model, i sí, que publico fotografies meves amb roba interior, però aquest continua sent el meu cos", sentència Nyome.

Després del rebombori que ha aixecat la campanya, l'Institut de les Dones s'ha disculpat a Twitter i ha explicat que contactarà amb les models per "resoldre la situació":

 

ARXIVAT A:
Igualtat de gènereInstagram
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut