Exterior de l'edifici del Parlament Europeu a Estrasburg (Europa Press / Philipp von Ditfurth)
Un grup de diputats es desplaçarà fins a Madrid el 20 i 21 de març (Europa Press / Philipp von Ditfurth)

Una missió d'eurodiputats anirà a Madrid per investigar l'espionatge del cas Pegasus

La ponent de la comissió que investiga el cas insta Espanya a aclarir el suposat espionatge i assenyala que s'han produït infraccions

RedaccióActualitzat

El Parlament Europeu ha acordat enviar una missió a Espanya per investigar l'espionatge amb el programari Pegasus.

La comissió que investiga el cas, de la qual forma part Carles Puigdemont, ha aprovat aquest dimarts a la tarda que un grup de diputats es desplaci fins a Madrid el 20 i 21 de març, tal com ha informat el president de la comissió, el popular neerlandès Jeroen Lenaers.

Normalment en aquestes missions hi participa un diputat de cada grup, fins a un màxim de dotze. Puigdemont no està adscrit a cap grup i no sembla que n'hi hagi cap que es plantegi proposar-lo per ser-ne membre.

Els representants del PSOE i el PP a la comissió s'han mostrat molestos amb la decisió d'enviar la missió a Espanya, que s'ha pres després d'aprovar missions similars a Israel, Polònia, Grècia i Xipre, i fixar-ne una a Hongria al febrer.

El grup de Conservadors i Reformistes Europeus, del qual forma part Vox, s'ha oposat a la decisió i ha forçat una votació en comissió que finalment ha ratificat la decisió adoptada pels coordinadors dels grups.

L'esborrany de recomanacions, presentat aquest dimarts al matí per la liberal Sophie In't Veld, planteja instar Espanya que "aclareixi totalment tots els suposats casos" de l'ús d'aquest programari al país i que asseguri que totes les víctimes tenen accés a "recursos legals".


La ponent de la comissió qüestiona Espanya

El text proposat per la ponent, que encara pot ser modificat, conclou que Espanya és un dels països en els quals "hi ha hagut infraccions o mala administració en l'aplicació del dret de la Unió en relació amb l'ús i el comerç de programes espia".

L'informe assenyala que el marc regulador espanyol sobre espionatge "sembla que està en línia amb els requisits" dels tractats i la jurisprudència, però adverteix que la seva implementació en la pràctica "suscita dubtes", ja que els seus objectius han estat eurodiputats, advocats, polítics o activistes "quan no hi havia càrrecs criminals ni amenaces imminents i evidents contra la seguretat nacional".

Suport del PP i el PSOE de cara enfora

Tot i les reticències que han mostrat durant el debat, tant el PP com el PSOE han sortit després a defensar, amb matisos, la missió que s'enviarà a Espanya.

El coordinador del PP a Brussel·les, l'eurodiputat Juan Ignacio Zoido, hi ha donat suport i ha insistit que no hi ha cap dubte sobre l'"excel·lent treball de les forces i cossos de seguretat de l'Estat i dels serveis d'intel·ligència a Espanya".

"Estem molt orgullosos i sabem que compleixen amb la seva tasca de manera exemplar, amb un escrupolós respecte a l'estat de dret i amb àmplia supervisió judicial", ha subratllat.

Per la seva banda, els socialistes han donat suport a la missió a Espanya perquè entenen que ja s'han acordat les tres missions previstes als països més afectats pels casos de Pegasus: Polònia, Hongria i Grècia.

Fonts socialistes insisteixen, això sí, que aquest tipus de missió "no ha d'interferir en els processos electorals dels estats membres", davant dels comicis locals i autonòmics a Espanya el 28 de maig.


Puigdemont denuncia l'atac "als drets de les minories"

L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha denunciat que alguns estats --entre els quals Espanya-- ataquin els drets de les minories sota l'argument que cal protegir la seguretat nacional.

En un acte sobre l'autodeterminació organitzat per l'eurodiputada Clara Ponsatí, el també eurodiputat de Junts s'ha referit al Catalangate i ha apuntat que comportaments com el de l'estat espanyol marquen precedents "molt perillosos". "Ara mateix som víctimes d'una violació de drets fonamentals", ha conclòs.

En el mateix acte, Ponsatí ha fet una referència a la seva tornada a Catalunya coincidint amb la reforma del Codi Penal. La trobada s'estava fent per videoconferència entre Brussel·les i l'oficina parlamentària de Ponsatí, Puigdemont i Comín a Catalunya. "I fins aviat! Aquells que sou a Barcelona", ha dit.

Encara sobre la missió europea pel cas Pegasus, ERC ha celebrat que finalment es pugui fer el viatge a Espanya, "després de mesos de negociacions i una vegada aprovada l'extensió de tres mesos més del mandat de la comissió", que superaria finalment el bloqueig de socialistes i populars, que fins ara s'hi havien negat.

ARXIVAT A:
Parlament EuropeuEspionatgeCarles PuigdemontPegasus
Anar al contingut