Els gossos son lligats en arribar a l'escorxador
Els gossos son lligats en arribar a l'escorxador
Jakarta

Una metgessa rescata més de mil gossos dels escorxadors a Indonèsia

Susana Somali salva els gossos que han de ser sacrificats i els acull al seu refugi, el Pejaten Animal Shelter

Yasmin Córdoba SchwanebergActualitzat

Fa onze anys que Susana Somali rescata gossos que troba al carrer i als escorxadors a punt de ser sacrificats.

Somali és metgessa de professió i ha creat el Pejaten Animal Shelter, un refugi de gossos a Jakarta, la capital d'Indonèsia. Va decidir actuar commoguda per les imatges d'un vídeo on sortia una gossa embarassada a punt de ser sacrificada.

 

La metgessa Somali es troba els gossos amuntegats a l'escorxador
La metgessa Somali es troba els gossos amuntegats a l'escorxador

 

Des d'aleshores, Somali calcula haver salvat més de 1.400 gossos i ja compta amb l'ajuda d'una trentena de voluntaris.
 

Hi havia un gos en un escorxador amb llàgrimes als ulls. Va ser la primera vegada que vaig veure els carnissers, però després vaig descobrir tota la xarxa de carnissers de gossos. No puc anomenar-los perquè ens podria perjudicar.


Somali assegura que quan veu els gossos a l'escorxador sent com li reclamen amb la mirada que no abandoni la lluita per seguir salvant-los.
 

El refugi de gossos de la Susana Somali recull una vintena d'animals a la setmana
El refugi de gossos de la Susana Somali recull una vintena d'animals a la setmana

 


L'abandonament de gossos s'ha disparat

L'equip de Susana Somali normalment recollia un parell de gossos la setmana, però ara la ràtio ha pujat a més de 20. El seu refugi, en una zona acomodada de la ciutat, té uns 5.000 metres quadrats i es manté en funcionament gràcies principalment a donacions.

Per aquest motiu, Somali ha difós un vídeo per donar a conèixer les males condicions en què viuen els animals. Els troba amuntegats en gàbies i amb les potes i la boca lligades.

La metgessa, de 55 anys i mare de dos fills, treballa en un laboratori clínic fent tests de la Covid-19. En el seu temps lliure va a la recerca dels gossos i sovint ha de negociar amb els carnissers per alliberar-los i pagar per ells o intercanviar-los per carn d'altres animals.

 

El refugi de gossos es manté gràcies a donacions
El refugi de gossos es manté gràcies a donacions

 


Més risc per la Covid

Durant la pandèmia de la Covid-19 el nombre de gossos abandonats a Indonèsia s'ha disparat i també les famílies que els venen a carnisseries per tenir un guany econòmic.

La pandèmia dificulta la feina a la Susana Somali també per les mesures per prendre:
 

La veritable batalla no és salvar-los del carnisser, encara que sigui arriscat. El repte és tractar els gossos durant la pandèmia.

 

La carn de gos es preuada en la gastronomia de les minories no musulmanes
La carn de gos es preuada en la gastronomia de les minories no musulmanes


La carn de gos, impura per a l'islam

La carn de gos és preuada com a especialitat culinària a Indonèsia, però només entre els grups minoritaris no musulmans, perquè l'islam els considera impurs.

Tot i això, les organitzacions animalistes calculen que a Indonèsia, país predominantment musulmà, cada any es maten un milió de gossos i  només a la capital, Jakarta, més d'un centenar de restaurants en serveixen.

Risa Rosalina és voluntària en el refugi de gossos i es considera amant dels animals en general. Insisteix que ser musulmana i defensar els gossos no és contradictori:
 

Rebo dures crítiques cada vegada que ajudo els gossos. En les discussions religioses sobre el tema, jo defenso que els gossos també son creats per Déu, com els humans.

 

Una trentena de voluntaris treballen al Pejaten Animal Shelter
Una trentena de voluntaris treballen al Pejaten Animal Shelter

 

L'organització animalista internacional Four Paws assegura que els gossos no només estan en perill a Indonèsia, sinó que es tracta d'un problema generalitzat al sud-est asiàtic, on la crisi econòmica causada per la pandèmia en llocs que viuen principalment del turisme pot empènyer les famílies més pobres a vendre's les seves mascotes.

Els activistes defensors del benestar animal reclamen al govern d'Indonèsia que aturi la controvertida venda de carn de gos al país.

ARXIVAT A:
Maltractament animal
Anar al contingut