La Berta i la seva filla es van quedar a les portes del 4YFN (Berta Calders)
La Berta i la seva filla es van quedar a les portes del 4YFN (Berta Calders)

Una mare denunciarà el Mobile per no deixar-la entrar amb el seu nadó

Considera que és una discriminació que va contra la conciliació laboral i familiar, mentre que l'organització diu que havia de demanar un permís previ

Judith Casaprima Actualitzat
TEMA:
Mobile World Congress

La dona que no van deixar entrar al Mobile World Congress, MWC, amb el seu nadó lactant denunciarà el cas per discriminació, segons ha dit a 324.cat.

L'organització del congrés argumenta que les seves normes de protocol són estrictes i no es permet l'entrada a menors de 16 anys, i que per entrar amb el nadó havia d'avisar prèviament.

La Berta va denunciar el seu cas dimecres passat a les xarxes socials quan es va trobar que no la deixaven entrar al 4YFN, un dels certàmens que dintre del Mobile impulsen negocis i noves "start-ups".

 

 

"No m'han permès entrar al 4YFN perquè portava el meu nadó lactant. Sembla que el 4YFN està encara en el passat en allò que fa referència al futur de la feina. Soc mare, una mare treballadora, i el 2019 m'obliguen a triar-ne una."

 

El debat a les xarxes socials ha estat encès, però la Berta creu que la denúncia s'ha de formalitzar.

"Hi ha molta feina per fer i volia posar el debat sobre la taula, però crec que s'ha de denunciar a la Generalitat o al síndic de greuges, perquè no només és una defensa de les dones i mares, sinó també dels pares, que s'hi han trobat igualment, i una defensa de la conciliació laboral i familiar."

 

La Berta, una professional que es dedica a l'organització d'esdeveniments, va rebre l'advertiment que no podria entrar al recinte amb la seva filla de pocs mesos quan va anar amb la seva parella a recollir l'acreditació.

"Anàvem a treballar, no a passejar. Potser vam pecar d'innocència. Jo treballo en espais de 'coworking', en espais on no hi ha cap problema per ser mare. Precisament, vaig sortir d'un món tradicional de feina per això. No ens ho esperàvem."

La raó que els van donar és que, segons el protocol que té el MWC --en un apartat que no es fàcilment visible--, s'adverteix que no es permet l'entrada a menors de 16 anys.


Avisar abans

La Berta lamenta que cap responsable de l'organització, ni de la GSMA, òrgan organitzador del MWC, ni de 4YFN, ni la responsable de Women in Business es van posar en contacte amb ella. Només va rebre aquest post al Facebook.

 

 

"La GSMA entén que de vegades els pares han de portar els seus fills a l'esdeveniment en absència d'una cura infantil adequada.

Els esdeveniments que s'organitzen a MWC Barcelona estan destinats a la comunitat empresarial. Som flexibles i demanem als assistents que ens informin abans del que necessiten per venir amb el seu fill.

La GSMA decidirà en cada cas i estem contents de considerar excepcions i proporcionar accés als pares abans de l'esdeveniment, com ho hem fet per a algunes mares amb els seus fills aquest any.
La raó per la qual requerim aquest avís previ és garantir la seguretat i la cura dels pares i del nen en un esforç per avaluar qualsevol situació que pugui ser perjudicial per a ells. No estem en condicions d'oferir aquesta consideració a aquells pares que apareguin el dia que sol·liciten l'entrada."

 

Per la Berta i la seva parella, les raons que s'exposen no són acceptables, ja que se cenyeixen a "casos excepcionals" i depenen del "vistiplau de la direcció". Els consideren condescendents amb el fet que, en tot cas, "han de ser els pares els que decideixin on van amb els seus fills".

 

Jornades d'inclusió de la dona

Es dona la circumstància que, aquell dia, el recinte de 4YFN celebrava la jornada per a la inclusió de la dona al món laboral, i, per la Berta, això fa el cas encara més paradoxal.

"A nivell de màrqueting i de comunicació, promocionen una cosa, i en realitat en fan una altra."

En aquest sentit, s'ha unit a la denúncia de la Berta una de les empreses que tenen un estand dintre de l'espai 4YFN. Es tracta d'una aplicació per a la lactància, Lactapp, que s'ha posat en contacte amb ella per denunciar a l'organització la contradicció que suposa tenir un espai contractat a la fira i impedir l'entrada al seu públic, que són les mares amb nadons lactants.

 

 

 

 

 

A més dels problemes per accedir a l'esdeveniment, el Mobile també ha sigut protagonista per la investigació que Inspecció de Treball ha obert per aclarir si s'han contractat dones amb requisits sexistes, o pel fet de mostrar avenços tecnològics impecables des d'un punt de vista tècnic, però que reprodueixen estereotips de gènere.

 

 

Altres casos

Aquest no ha estat l'únic cas en què participants al Congrés s'han trobat que no podien accedir-hi amb els seus fills.

El 2016, Francisco Hernández va denunciar un cas semblant quan cuidava el seu nadó en un banc a fora del recinte. Segons el seu relat, es va quedar amb el bebè mentre la seva dona, a qui no havien deixat entrar amb la seva filla lactant, visitava la fira. Després, explica, li van venir a dir que tampoc podia estar a l'exterior amb la criatura.

 

 

El mateix any, un altre cas.

 

 

"No podia entrar amb el bebè! # 4YFN # MWC16 No és compatible amb el permís de maternitat"


I una resposta al cas d'aquest dimecres explica que el mateix li va passar durant l'edició del 2014.

 

 

"També se'm va negar l'entrada a l'edició del 2014 mentre portava el meu bebè amb mi com tu. La raó oficial va ser que els menors de 16 anys no podien entrar al congrés. #vergonya."

 

ARXIVAT A:
Menors Mobile World Congress
Anar al contingut