El cartell publicitari de la campanya 2021 de la Marató de Donants de Sang de Catalunya (donarsang.cat)

Una Marató de Donants de Sang de cine per aconseguir 10.000 donants en una setmana

Amb una campanya ambientada en el cinema, es pretén fer créixer les reserves del Banc de Sang i Teixits entre el 8 i el 15 de gener en un dels moments de l'any, les festes de Nadal, en què habitualment les donacions baixen un 25%

Oriol Llach EstrellaActualitzat

Catifa vermella, sessió fotogràfica i crispetes. No és l'estrena de cap pel·lícula, sinó que és el que es trobaran les persones que participin a la Marató de Donants de Sang que es farà entre el 8 i el 15 de gener als principals hospitals de Catalunya. A més, s'ha habilitat un espai al Portal de l'Eixample (carrer València, 286, Barcelona) els dos primers dies de la campanya, on els més cinèfils viuran un ambient de pel·lícula mentre fan la donació.

Aquest any, l'objectiu és aconseguir que 10.000 persones donin sang en una setmana. Actualment només hi ha reserves per als pròxims cinc dies, quan el nivell òptim és el doble. A més, amb la pandèmia, hi ha una necessitat excepcional de plasma, i per poder-ne donar s'ha de demanar hora per evitar aglomeracions de gent (www.donarsang.gencat.cat).

La campanya està ambientada en el cinema i acompanyada per tràilers de pel·lícules que recreen, al més pur estil de Hollywood, històries reals; històries de donants de sang carregades d'emoció com la del David, que al mes de març, en el moment més dur del confinament, va desafiar el clima d'incertesa i va sortir a donar sang. Va triar el mateix lloc i el mateix moment que la seva germana. Tots dos van prendre la mateixa decisió sense haver-ne parlat abans i es van trobar cara a cara en un dels moments més complicats de la pandèmia.

 

Una altra història és la d'en Marc, que va sortir amb tres amics a fer una excursió a la muntanya i, ja de tornada, va caure i els amics no el podien localitzar. Després de moltes hores, els bombers el van trobar amb hipotèrmia i amb fractures greus. Va necessitar molta sang.

 

La Mireia és infermera de professió i donant habitual de sang. Hi va haver un dia, però, que va fer un pas més i es va convertir en donant de medul·la òssia, un pas que només una persona de cada 4.000 de les que han decidit oferir-se acaben fent. Per no oblidar aquesta gesta, es va tatuar la data al braç: 29 d'octubre de 2019.

 

Finalment hi ha la història de tres Jordis que, en clau de comèdia, explica com van necessitar sang o bé en van donar amb un nexe en comú, la ràdio.

 

Aquest dilluns s'ha fet la roda de premsa de presentació de la Marató de Donants de Sang, en què a banda dels representants del Banc de Sang i Teixits també hi han participat els quatre alcaldes de les capitals catalanes:

Francesc Gòdia, president del Banc de Sang i Teixits:

"Avui presentem la vuitena edició de la Marató de Donants de Sang de Catalunya. Aquest any ha estat especialment emocionant després de veure com la gent ha desafiat la por i la incertesa de la pandèmia per anar a donar sang.

En el període de festes sempre baixen les donacions de sang, normalment al voltant d'un 25%. Aquest any, la Marató arriba en un moment molt especial. Les donacions durant aquest any també han servit per a malats de Covid. Entre l'abril i el maig, un 15% de les donacions han anat destinades a aquest tipus de pacient."

 

Ada Colau, alcaldessa de Barcelona:

"Després del Nadal és quan més baixen les reserves, per això fem ara aquesta campanya. És un model basat en la solidaritat i al servei de tothom sense excepció. És un gest senzill que salva vides."

 

Miquel Pueyo, alcalde de Lleida:

"Valorem molt el compromís de les persones que són donants de sang. A Lleida, les campanyes han estat un èxit en un any tan difícil i amb un sistema sanitari tan tensionat com hem tingut."

 

Marta Madrenas, alcaldessa de Girona:

"Han canviat moltes coses en l'últim any però, per sort, la Marató de Donants de Sang es manté. La pandèmia ens ha posat a prova com a societat, però també s'ha evidenciat l'alta dosi de compromís de tot el país."

 

Pau Ricomà, alcalde de Tarragona:

"Aquí a Tarragona sempre superem amb escreix les donacions de sang. Vull dir a la gent que no tingui cap recança de donar sang. Comencem l'any amb els millors desitjos per a una iniciativa tan extraordinària com aquesta."

Anar al contingut