Pla obert de la regidora de Turisme de l'Ajuntament de Tarragona, Inma Rodríguez, amb l'artesà Blas Garreta, encarregat d'elaborar la…
Pla obert de la regidora de Turisme de l'Ajuntament de Tarragona, Inma Rodríguez, amb l'artesà Blas Garreta, encarregat d'elaborar la maqueta de Tàrraco adaptada per a persones invidents. Imatge del 20 de febrer del 2018. (Horitzontal)

Una maqueta adaptada de la Tàrraco romana apropa el patrimoni a les persones invidents

Actualitzat

ACN Tarragona.-Aquest dimarts al matí s'ha presentat la nova maqueta de la Tàrraco romana adaptada per a persones invidents que s'ha instal·lat a l'Espai Turisme. Es tracta d'una peça tallada en fusta que reprodueix el centre històric i on destaquen els edificis romans en tres dimensions amb una textura rugosa que en facilita la interpretació al tacte. La iniciativa està impulsada pel Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat, i amb la seva presentació, Tarragona s'afegeix a la llista de poblacions que ja compten amb la seva pròpia maqueta adaptada. La regidora de Turisme, Inma Rodríguez, ha subratllat que el consistori aposta per "trencar barreres" i apropar el patrimoni a les persones amb diversitat funcional.

La maqueta tiflològica representa un espai patrimonial a escala 1-600 delimitat pel passeig arqueològic i inclou també l'amfiteatre. La creació ha anat a càrrec de l'empresa Publyarte i l'artesà que ha realitzat la construcció i el detall és Blas Garreta. La nova maqueta presenta una mida que les persones invidents poden abastar amb una o les dues mans -132,50 cm de llarg i 92,50 cm d'ample i una alçada de 88 cm- i permet accedir-hi de forma fàcil amb cadires de rodes. Els edificis romans tallats són l'Amfiteatre, el Circ, el Fòrum Provincial i les Muralles. S'han destacat altres edificis amb forma i dimensions reals, però sense el detall, atès que no són elements romans com és el cas de l'Ajuntament i la Catedral. La resta de la ciutat s'ha fet amb volum sense detalls, molt llis al tacte, i tenint present les necessitats del públic al qual està dirigida. S'ha col·locat una placa informativa amb una llista de tots els elements amb un tipus de lletra de mida gran i Braille superposat. Els elements destacats són les Muralles Romanes, la Catedral, el Fòrum Provincial, el Museu Nacional Arqueològic, el Pretori, el Circ Romà, l'Ajuntament i l'Amfiteatre Romà.

Anar al contingut