Una llegendària jugadora d'escacs demanda Netflix per difamar-la a "Gambito de dama"

La georgiana Nona Gaprindaixvili, icona dels escacs, de 80 anys, considera que la sèrie l'ha tractat de forma "denigrant i sexista"

Actualitzat

Ha estat tot un èxit de públic, però sembla que la sèrie "Gambito de dama", de Netflix, no ha agradat a tothom. Especialment, a Nona Gaprindaixvili, la primera dona que va aconseguir el títol de gran mestre dels escacs, l'any 1978.

Gaprindaixvili, georgiana de 80 anys i tota una icona dels escacs soviètics, ha demandat Netflix per cinc milions de dòlars per considerar que les referències que es fan a la seva persona en el capítol final de la sèrie són difamatòries i sexistes. En aquest episodi, un narrador del torneig que té lloc a Moscou la descriu com una campiona de l'escac femení que mai ha competit contra homes.

"L'únic inusual en ella, en realitat, és el sexe, i fins i tot això no és únic de Rússia. Hi ha la Nona Gaprindaixvili, pero ella és la campiona del món femenina i mai s'ha enfrontat a homes", diu el narrador, que compara la protagonista de la ficció, Beth Harmon, amb Nona Gaprindaixvili.

En la demanda, els advocats argumenten que l'any 1968, moment en què se situa la història de "Gambito de dama", Gaprindaixvili s'havia enfrontat almenys a 59 jugadors masculins, i almenys 10 tenien el títol de gran mestre dels escacs.

Nona Gaprindaixvili, en una imatge d'arxiu (Wikimedia Commons)

"Sexista i denigrant"

En l'argumentari legal de 25 pàgines presentat a un jutjat de Los Angeles aquest dijous, s'afirma que "Netflix va mentir descaradament i deliberadament sobre els èxits de Gaprindaixvili amb l'objectiu cínic de fer més dramàtic el moment per simular que l'heroïna de la ficció havia aconseguit fer el que cap dona abans, inclosa Gaprindaixvili".

"L'acusació que Gaprindaixvili mai s'havia enfrontat a homes és manifiestament falsa, a més de  tremendament sexista i denigrant", diuen els advocats en la demanda.

També asseguren que el personatge de Beth Harmon és en molts sentits "una versió americanitzada i ficcionada del prodigi real georgià femení que va trencar les barreres de gènere al món dels escacs als anys 60 per competir i guanyar rivals masculins d'alt nivell".

Per la seva banda, Netflix ha respost que té "el respecte més gran" per Gaprindaixvili i per la seva carrera, però que defensarà el cas.

Una sèrie d'èxit

"Gambito de dama" és una minisèrie de set capítols que es va estrenar a Netflix l'octubre de 2020 i de seguida va ser un dels títols més vistos. Segons la plataforma, 62 milions de llars la van veure durant el primer mes de la seva estrena, en plena pandèmia.

La sèrie, creada per Scott Frank i Allan Scott, està basada en una novel·la homònima del 1983 de l'escriptor Walter Tevis, autor també de novel·les que es van portar al cinema com "El color del diner", "El vividor" o "El hombre que vino de las estrellas".

"Gambito de dama" va guanyar dos Globus d'Or aquest any, a millor sèrie de televisió i a millor actriu, per Anya Taylor-Joy. També té 18 nominacions als premis Emmy, que es lliuren aquest diumenge.

ARXIVAT A:
SèriesEsportsTelevisió
Anar al contingut