Una jutgessa de Florida aixeca l'obligació de dur mascareta al transport públic als EUA
Al metro de Nova York, la majoria d'usuaris encara porten la mascareta (Reuters)

Una jutgessa de Florida aixeca l'obligació de dur mascareta al transport públic als EUA

El govern de Biden ha qualificat de "decebedora" la sentència, que arriba just en un moment de repunt de les infeccions i les morts per covid al país

Una jutgessa ha revocat l'ordre de dur mascareta al transport públic als Estats Units. És una magistrada nomenada per Donald Trump a Florida que considera que el govern federal no té autoritat per ordenar aquesta mesura, només la pot recomanar.

Aquesta decisió és un cop a l'estratègia de Joe Biden contra la covid, i arriba just quan hi ha un repunt de casos al país, sobretot en el transport aeri, on s'han detectat 19 casos. De fet, Biden feia temps que rebia pressions de les grans aerolínies i dels governadors d'estat republicans per derogar l'ordre i ja s'hi havien presentat demandes. 

La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, ha qualificat la sentència de "decebedora", i ha afegit: "El CDC (Centre de Control de Malalties) segueix recomanant portar mascareta al transport públic." Psaki ha dit que s'està revisant l'ordre i que el govern federal estudia si apel·la la sentència.

De moment, després de la decisió judicial, no farà complir la mesura i, correspon a les empreses privades o a les autoritats metropolitanes del transport decidir si mantenen la mascareta o no.

Poc després de l'anunci, totes les principals aerolínies, incloses American Airlines, United Airlines i Delta Air Lines, així com la línia nacional de trens Amtrak, ja han suspès les restriccions -que ara són opcionals-, i els responsables de metros i autobusos a les grans ciutats s'ho rumien.

La majoria de companyies aèries ja han aplicat la sentència i no obliguen a portar mascareta (AFP)

La setmana passada, els funcionaris sanitaris nord-americans van ampliar el mandat fins al 3 de maig i exigeixen als viatgers que portin mascareta a avions, trens i taxis, vehicles de transport compartit o centres de trànsit. Van dir que necessitaven temps per avaluar l'impacte de l'augment recent de la covid-19 detectat sobretot al transport aeri. 

Les dades de les infeccions per covid als Estats Units són de 36.251 nous casos i de 460 morts diaris en una setmana, la mitjana més alta del món, segons Reuters. 

La jutgessa de Florida, Kathryn Kimball Mizelle, va prendre la decisió en resposta a una demanda presentada l'any passat a Tampa, per un grup anomenat Health Freedom Defense Fund. Grups industrials i legisladors republicans s'han oposat a l'ús de la mascareta en el transport públic per a un termini de 14 mesos. La primera ordre del CDC es va emetre el febrer del 2021 pel transport públic interestatal, i la TSA, l'administració de Seguretat en el Transport dels Estats Units, va aplicar la directiva que ara ha suspès.

L'Organització Mundial de la Salut va advertir a principis d'any que no es pot comparar el virus amb una malaltia endèmica com la grip perquè, va assenyalar, està evolucionant massa ràpidament.

 

ARXIVAT A:
JudicialEstats UnitsTransport públicCoronavirus Covid-19
Anar al contingut