Banderes preconstitucionals en la manifestació d'ultradreta del 2020 a València
Banderes preconstitucionals en la manifestació d'ultradreta del 2020 a València
València

Una jutge de València retira una multa de 4.000 euros per portar una bandera franquista

Una magistrada estima el recurs d'una manifestant sancionada per la Generalitat que portava una bandera amb l'Àguila de Sant Joan el 12 d'octubre del 2020 a València

Actualitzat
TEMA:
Extrema dreta

El jutjat contenciós administratiu número 1 de València considera que portar la bandera amb l'Àguila de Sant Joan, símbol del franquisme, no és il·legal, malgrat que la Llei de memòria democràtica 14/17, de la Generalitat Valenciana, estableix el contrari.

En conseqüència, la jutgessa Laura Alabau ha estimat el recurs presentat per una manifestant sancionada amb 4.000 euros pel govern valencià per "l'exhibició pública de banderes amb l'escut franquista" durant la manifestació convocada pel col·lectiu d'extrema dreta España 2000 el 12 d'octubre del 2020 al barri de Benimaclet de València.

La mobilització, convocada per la ultradreta contra el govern espanyol, incloïa una marxa de torxes i s'hi va mostrar obertament simbologia preconstitucional i nazi, la qual cosa va provocar la denúncia de la Coordinadora d'Associacions per la Memòria Democràtica.

Un manifestant durant la marxa de torxes al barri de Benimaclet a València, el 12 d'octubre de 2020
Un manifestant durant la marxa de torxes al barri de Benimaclet, a València, el 12 d'octubre del 2020 (Jorge Gil / Europa Press)

L'entitat va demanar que s'apliquessin les sancions previstes per fer voleiar ensenyes i símbols "contraris a la dignitat de les víctimes", que, segons l'ordenament jurídic, són d'entre 2.000 i 12.000 euros.

La decisió judicial, en aquest cas, anul·la la sanció que la Generalitat Valenciana va imposar a dues dones, una de les quals va interposar el recurs que ara s'ha resolt. La jutgessa argumenta que la llibertat d'expressió i ideologia estan per sobre de la llei de memòria democràtica valenciana i, de facto, en limita l'aplicació.

L'estimació del recurs se sustenta sobre l'articulat, que preveu "sancions per exhibició a la via pública de simbologia franquista", però la sentència argumenta que només es pot aplicar si aquests símbols es troben en edificis públics.

 

 

ARXIVAT A:
Extrema dretaPaís Valencià
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut