Una manifestació a favor del dret a avortar a Rio de Janeiro, el 2017

Una jutge brasilera pressiona una nena violada i l'envia a un refugi per impedir que avorti

La nena va poder acabar avortant després d'un mes i mig sotmesa a pressions
Redacció Actualitzat
TEMA:
Avortament

Una nena d'11 anys va estar apartada un mes de la seva família per impedir que avortés. Va passar al Brasil, on el cas ha generat una gran controvèrsia.

La nena va ser violada a principis d'any. Llavors tenia 10 anys i quan la mare es va adonar que estava embarassada la va portar a l'hospital, a la ciutat de Florianópolis. Estava de 22 setmanes, però l'equip mèdic es va negar a ajudar-la a avortar perquè té una política que només permet aquesta intervenció fins a les 20 setmanes d'embaràs.

La política de l'hospital xoca amb la legislació brasilera, que permet l'avortament lliure en casos de violació sense límit de setmanes i sense la necessitat d'autorització judicial.

El cas va arribar als tribunals, on va caure en mans de la jutge Joana Ribeiro Zimmer, que va pressionar la nena perquè no avortés. Li va arribar a demanar si podia "aguantar un temps més" i si volia posar nom al nadó. Aquestes pressions es van fer públiques gràcies a un vídeo que va filtrar el mitjà brasiler The Intercept.


Entre d'altres, la jutge i el fiscal van mentir a la menor afirmant que en un avortament el fetus neix viu. "Naixerà plorant", diu el fiscal, que assegura que la nena l'haurà de veure morir un cop fora de la panxa.

La magistrada també es refereix al violador com "el pare de la criatura". Al vídeo també se sent la nena, que diu clarament i diverses vegades que no vol tenir el fill.

Finalment, van decidir apartar-la de la seva família i enviar-la a un refugi d'acollida. Oficialment, la mesura era per evitar nous abusos i violacions, però en el vídeo filtrat, la jutge reconeix que és per guanyar temps: "Només li hem guardat la panxa una o dues setmanes més, perquè el fetus tingui l'oportunitat de sobreviure més temps".


Avortament el 23 de juny

La nena va acabar avortant. Va ser el 23 de juny, quan estava embarassa ja de 29 setmanes. Un altre jutge la va deixar tornar a casa i la fiscalia federal va ordenar que la deixessin avortar.

Ara, la justícia ha obert una investigació a Joana Ribeiro Zimmer, per la seva actuació en tot el procediment. Més de 300.000 persones han firmat una petició a la xarxa perquè li treguin la plaça com a jutge.

L'avortament al Brasil només està permès en casos de violència sexual, incest i malformacions severes.

 

ARXIVAT A:
Avortament Brasil
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut