Una jutge anul·la la multa a Idealista per un anunci que llogava un pis només a espanyols

La sentència estableix que Idealista no es pot considerar com un agent immobiliari, de manera que no se li pot exigir responsabilitat per l'anunci

El mes de juny del 2019, el portal Idealista va publicar un anunci de la immobiliària The New House Barcelona que corresponia a un pis a l'avinguda del Paral·lel en què, entre els requisits, hi figurava que la persona que el llogués havia de ser espanyola.

L'anunci va provocar una denúncia ciutadana a l'Oficina per la No Discriminació de l'Ajuntament de Barcelona, que uns mesos més tard va obrir un expedient tant al portal web com a la immobiliària. L'any 2020, l'Ajuntament va desestimar les al·legacions de les dues empreses i va multar amb 90.001 euros Idealista i The New House Barcelona.

Ara, més de dos anys més tard, el jutjat contenciós administratiu número 1 de Barcelona ha declarat nul·la la resolució perquè conclou que no es pot considerar Idealista com a agent immobiliari. Per tant, segons el jutjat, no se li pot exigir responsabilitat per l'anunci.

En aquest sentit, la jutgessa considera que l'Ajuntament hauria d'haver dirigit primer un requeriment de retirada de l'anunci i no ho va fer. Per tot plegat, estima íntegrament el recurs interposat pel portal immobiliari i declara nul·la la resolució.

L'anunci que publicitava el lloguer d'un habitatge només per a 'persones espanyoles'
L'anunci que publicitava el lloguer d'un habitatge només per a "persones espanyoles"


Idealista no es pot considerar un agent immobiliari

En la sentència, que no és ferma, s'apunta que Idealista és una empresa prestadora de serveis de la societat de la informació, però no es pot considerar un agent immobiliari. Per tant, no és possible "imposar-li obligacions generals de supervisió".

La jutgessa afegeix que Idealista podia beneficiar-se del principi d'exempció de responsabilitat que reconeix la directiva europea sobre comerç electrònic.

L'advocat Xavier Junquera, soci del bufet Baker McKenzie a Barcelona, que ha representat Idealista en el litigi, ha celebrat que la sentència "confirma el paper neutral de les plataformes de comerç electrònic", de manera que els responsables dels anuncis són els titulars.

Junquera creu que l'Ajuntament va iniciar un expedient "desafortunat" sense tenir en compte "els raonaments jurídics ni les normes aplicables al cas":

"L'Ajuntament va perseguir una condemna exemplar de la plataforma i s'ha trobat amb una sentència --aquesta sí, exemplaritzant-- que mostra quina hauria hagut de ser la forma d'actuar d'acord amb la llei: requerir la retirada de l'anunci considerat il·legal, mitjançant una resolució que oferís la motivació suficient."

En canvi, qui sí que haurà de pagar els 90.000 euros de la sanció és el propietari de la immobiliària que va penjar l'anunci. Tot i que va demandar l'Ajuntament per la multa, va perdre el judici el mes de juny.

La sanció de l'Ajuntament de Barcelona va ser la primera que hi va haver a Catalunya per discriminació per raó d'origen en l'accés a un habitatge.


Idealista retreu a l'Ajuntament una "campanya de desprestigi"

Aquest dimecres, en un comunicat, Idealista ha retret al consistori una "campanya sistemàtica de desprestigi" que considera que fa en contra de l'empresa. En el text, la companyia diu que l'Ajuntament ha imposat "fins a 8 sancions per considerar Idealista una agència immobiliària".

A més, acusa el consistori de "manipular la interpretació" de l'article 55 de la llei del dret a l'habitatge de Catalunya per sancionar Idealista.

L'empresa assegura que la decisió judicial d'aquest dimecres és el segon recurs que han guanyat i confia que els sis recursos pendents es resolguin a favor seu.

Per la seva banda, el govern municipal avisa que seguirà sancionant sense requeriment previ en virtut de la nova llei d'igualtat de tracte i no discriminació. En declaracions a TV3, el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, ha explicat que continuaran defensant que Idealista és un "agent immobiliari":

"Per tant, se'ls pot sancionar quan publiciten anuncis que són il·lícits i es pot fer sense requeriment."

L'oficina d'Idealista a Madrid
L'oficina d'Idealista a Madrid (Europa Press)
ARXIVAT A:
RacismeHabitatgeMercat immobiliariAjuntament de Barcelona
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut