El pilot neozelandès, amb els seus captors (The West Papua National Liberation Army/Reuters)

Una guerrilla independentista de Papua segresta un pilot neozelandès i li crema l'avioneta

Adverteixen que no l'alliberaran fins que Indonèsia reconegui la seva sobirania

RedaccióActualitzat

Membres de l'Exèrcit d'Alliberament Nacional de Papua Occidental (TPNPB) han fet públiques, aquest dimarts, unes imatges on mostren que tenen com a ostatge un pilot neozelandès a qui van capturar després que aterrés en una avioneta a la remota regió de Nduga, a Papua.

Els combatents, armats amb metralletes, arcs i fletxes, han assegurat que Phillip Mark Mehrtens, segrestat fa una setmana, està en bon estat de salut, però que no l'alliberaran fins que les autoritats d'Indonèsia reconeguin la independència de la regió.

La resta de persones que anaven a l'avioneta amb Mehrtens, cinc passatgers indígenes, han estat alliberats.

En el vídeo que s'ha difós per les xarxes, Mehrtens, de 37 anys i pilot de la companyia d'aviació indonèsia Susi Air, apareix rodejat de diversos guerrillers armats, liderats per Egianus Kogoya. El pilot hi fa una breu declaració amb les demandes dels rebels:  

"L'exèrcit papú, que m'ha capturat per lluitar per la independència de Papua, demana que l'exèrcit d'Indonèsia abandoni el país o bé em mantindran captiu".

A les imatges també es pot veure com els rebels cremen l'avioneta indonèsia amb la que van arribar Mehrtens i els altres passatgers. Pel que sembla, l'avioneta tenia previst recollir 15 treballadors de la construcció que estaven treballant en un centre de salut proper, després que un grup de rebels liderats pel mateix líder rebel Kogoya, amenacés de matar-los. El pla d'evacuació hauria fet enrabiar als rebels, que van hi respondre incendiant l'avioneta i capturant el seu pilot.

L'avioneta ha acabat calcinada (The West Papua National Liberation Army via REUTERS)

Els segrestadors han afegit que han retingut el pilot perquè "Nova Zelanda coopera militarment amb Indonèsia".


La resposta d'Indonèsia

Mentrestant, el ministre de Seguretat indonesi, Mohammad Mahfud, ha dit que intentaran "persuadir" els rebels perquè alliberin el pilot, tot i que no ha descartat "altres mètodes" per alliberar-lo, sense donar més detalls.

L'Exèrcit d'Alliberament Nacional de Papua Occidental està considerat per Indonèsia un grup terrorista, braç armat del Moviment Papua Lliure, que lluita per la independència del país.

Així, el govern indonesi ha aprofitat la situació per tornar a deixar clara la seva posició pel que fa a les reivindicacions de Papua:

"Papua seguirà sent per sempre una part legítima de l'estat unitari de la República d'Indonèsia."

Els rebels han ordenat el pilot a dir que "Indonèsia ha de reconèixer que Papua és independent" (The West Papua National Liberation Army via REUTERS)


Un conflicte que s'ha intensificat

El conflicte en aquesta zona ve de lluny, però s'ha intensificat des de 2018, amb freqüents accions armades per part dels independentistes i enfrontaments amb l'exèrcit indonesi que han deixat diversos morts.

La regió es divideix en dues províncies, Papua i Papua Occidental, separades de Papua Nova Guinea, que és independent d'Austràlia des de 1975.

Aquest territori, anteriorment una colònia holandesa, va declarar la independència el 1961, però Indonèsia en va prendre el control dos anys després. Posteriorment, el 1969, s'hi va fer una votació que tot i ser supervisada per l'ONU, va ser vista com una farsa per gran part dels indígenes d'una regió, per cert, molt rica en minerals.

 

ARXIVAT A:
Nova Zelanda
Anar al contingut