Una gravacions revelen que per a Suárez va ser més difícil permetre el retorn de Tarradellas que legalitzar el Partit Comunista

Segons Tarradellas, van passar "dues hores acalorades discutint"

RedaccióActualitzat

El 23 d'octubre del 1977, Josep Tarradellas tornava a Catalunya després del seu exili. Uns mesos abans s'havia reunit amb Adolfo Suárez per organitzar la seva tornada i el restabliment de la Generalitat.  

Un nou llibre recull els dietartis i documents inèdits d'aquelles primeres reunions de Josep Tarradellas amb Adolfo Suárez, el juliol del 77. Entre el material hi ha unes gravacions inèdites recuperades a l'Arxiu Montserrat Tarradellas, un material al qual ha tingut accés en exclusiva la revista "Sàpiens", i del qual se'n fa ressò TV3.

Els documents mostren que per al president del govern espanyol va ser més difícil poder entrevistar-se amb el president de la Generalitat a l'exili que legalitzar el Partit Comunista d'Espanya.

En la gravació, que només fa referència a la primera entrevista amb Suárez, Tarradellas descriu les diferències -en aquells moments- insalvables que el separaven del cap del govern espanyol. Als plantejaments polítics per la restauració de la Generalitat, Adolfo Suárez hi oposava arguments de tipus jurídic i proposava recuperar la institució adaptant-se a la legalitat que s'estava construint. Tarradellas no estava disposat a esperar tant. 

Tarradellas: "Nosaltres, els catalans, no podíem esperar que el Parlament fes una Constitució i, molt menys, aprovar una llei d'autonomies, que això no tenia res a veure amb el nostre programa nacional. Esclar, proposta que ell feia, proposta que jo rebutjava; proposta que jo li feia, proposta que ell rebutjava. I amb tot això vam passar dues hores acalorades discutint i no hi havia manera de sortir d'aquesta posició molt tancada d'ell, i també meva." 

Tarradellas parla amb admiració de Suárez, qui li reconeix -diu- que restaurar la Generalitat és més complicat que legalitzar el Partit Comunista.

Tarradellas: "Nosaltres hem de veure la situació d'un home que és un cap de govern, que té unes dificultats enormes... / ...amb els militars, amb el seu propi partit, amb els propis adversaris, perquè a Espanya no tothom està d'acord amb Catalunya... /...  la seva vinguda aquí és el més difícil que hi ha hagut, perquè legalitzar el Partit Comunista ha estat difícil, vostè ho sap, però legalitzar el Partit Comunista era un desig que es pot dir que tot Espanya volia, mentre que legalitzar o parlar amb vostè Espanya no ho vol. Ho vol Catalunya, però la resta d'Espanya no ho vol." 

Tarradellas reconeix que, en acabar la primera reunió amb Suárez, la perspectiva d'acord era nul·la i que la lluita de tants anys a l'exili podia acabar en res.

Tarradellas: "Estava desfet, ho veia tot perdut.../... Estava segur que a Catalunya la gent en general es creia que jo havia anat a Madrid i que ja tenia la Generalitat a la butxaca, l'Estatut, que tornava, que anul·laven el decret i que tot això rutllaria perfectament i que no passaria res, que començaríem a preparar les grans festes de la victòria, i no hi havia res de res."

Però, en sortir de la reunió, Tarradellas va assegurar que tot havia anat molt bé. Una astúcia que va facilitar el camí per al seu retorn només tres mesos després.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut