Barcelona

Una gran V amb els colors de la senyera demana votar el 9-N

Una senyera humana d'onze quilòmetres de llargada ha omplert de groc i vermell la Diagonal i la Gran Via de les Corts Catalanes de Barcelona. La Guàrdia Urbana xifra en 1.800.000 els participants, 200.000 més que l'any passat.

Victòria MiróActualitzat

La Via Catalana 2014 ha aconseguit superar la mobilització de l'any passat. La Guàrdia Urbana ha xifrat la participació en 1.800.000 persones, és a dir, 200.000 més que en la Via Catalana 2013, si bé la delegació del govern espanyol ha dit que han vingut menys persones de les 500.000 que s'hi havien inscrit. Milers de persones vingudes d'arreu de Catalunya han dibuixat una gran V amb els colors vermell i groc, formant una senyera humana d'onze quilòmetres de llargada, en una jornada reivindicativa i festiva.

El moment culminant de la V ha estat quan les dues capçaleres de la Diagonal i la Gran Via s'han trobat a la plaça de les Glòries i han completat la V. Aleshores, l'Emma, una noia que el 9 de novembre complirà 16 anys, l'edat mínima per poder votar a la consulta, ha començat a caminar i a les 17.14 hores ha introduït un vot simbòlic en una urna com la que està previst fer servir per celebrar la consulta. Immediatament després, una gigaonada ha avançat i ha unit els participants dels dos braços de la V.

La V s'ha format amb voluntat de votar i de victòria. Aquestes eren les tres paraules que volia simbolitzar la mobilització segons l'ANC i Òmnium Cultural. Però si ha estat possible ha estat per una altra paraula igualment important: previsió. Milers de catalans d'arreu de Catalunya s'han desplaçat aquest 11 de setembre cap a la capital catalana perquè la convocatòria fos un èxit i ho han fet sense que es produís cap incident. Aquí us fem un resum d'una jornada històrica:

La V, minut a minut

Al matí, s'han celebrat concentracions davant dels ajuntaments dels 947 municipis catalans per reivindicar la consulta. Els milers de participants de tot Catalunya s'han anat acostant fins a la capital catalana en uns 2.000 autobusos organitzats, trens i també en cotxes particulars. L'arribada esglaonada, i fent servir sobretot el transport públic, ha evitat, de moment, problemes de mobilitat.

-A les 15 hores: S'han fet els primers talls de trànsit a la Diagonal i a la Gran Via. Els més de 7.000 voluntaris de l'ANC i Òmnium Cultural i els més de 1.000 cantaires i 54 colles castelleres han començat a acostar-se a la V.

-A les 16 hores: Era l'hora que calia ser al tram assignat del recorregut. Però els participants s'han avançat a aquesta hora i ben bé des de quarts de quatre alguns trams ja lluien plens, si bé encara no podia veure's la senyera formada.

-A les 16.45 hores: La senyera ja era visible i les capçaleres han començat a caminar abans de l'hora prevista per alleugerir la gran concentració d'aquell tram. Fins a les 17 hores, a cada tram hi ha hagut espectacles de música i cultura popular, com ara castells.

- A les 17.14 hores: Tres minuts abans de l'hora culminant el cor comença el cant "Ara és l'hora". Una noia que el 9 de novembre complirà 16 anys, l'Emma, ha avançat cap a una urna com la que està previst usar per celebrar la consulta i hi ha introduït un vot per expressar la voluntat de votar i de victòria. Durant un llarg minut la noia ha mantingut el vot alçat mentre un cor acabava de cantar la cançó "Ara és l'hora" i les dues capçaleres s'han unit.

-A les 17.17 hores: Mentre es cantava el cant de la senyera, una gigaonada ha començat a recórrer els dos braços de la gran V. Els participants han gaudit tant de l'onada que l'han repetit diverses vegades per celebrar la mobilització.

-A les 18 hores: A l'escenari de les Glòries, al vèrtex, pren la paraula Josep Maria Vila d'Abadal i promet mocions de suport a la llei de consultes en els plens municipals. Muriel Casals recorda les paraules de Pau Casals: "La llibertat no és negociable" i insta les institucions a treballar per fer realitat la veu del poble. Carme Forcadell crida: "L'11 de Setembre del 2014 passarà a la història com la data clau per recuperar les nostres llibertats". "Votarem perquè som ciutadans, no súbdits", ha afirmat posant l'accent en la unitat dels ciutadans. Forcadell ha estat ovacionada, i s'han sentit crits d'independència, quan els ha reclamat als polítics que no es facin enrere. "President, posi les urnes!". També s'han fet discursos als escenaris Votar i Voluntat, a les puntes dels braços de la V.

Les actuacions de La Gossa Sorda, Els Pets i Sanjosex al passeig de Lluís Companys, ple a vessar en el Concert per la Llibertat,  han clos l'acte.

-A les 20.14 hores:  @Araeslhora convoca una piulada massiva amb l'etiqueta #CatalansVote9N  per fer arribar el món el missatge que els catalans esperen poder votar aquest 2014. Se situa primer en el "trending topic" mundial en menys de 15 minuts. 

Tercera mobilització popular massiva per l'11-S

Aquesta és la tercera mobilització popular massiva convocada per Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana. Al 2012 va ser una gran manifestació a Barcelona; l'any passat, el 2013 va ser la Via Catalana la que va unir de cap a cap el país. I enguany l'ANC ha parlat de "Diada definitiva" perquè volen que sigui concebuda com un massiu clam popular per donar l'embranzida final cap a la consulta. Per això el lema ha estat: "Omplim els carrers l'11-S per omplir les urnes el 9-N".

La Diada del 9-N i el Tricentenari

300 anys després de la caiguda de Barcelona, la capital catalana ha viscut una Diada històrica. No només perquè ha estat la del Tricentenari, sinó per la multitudinària mobilització ciutadana que hi ha hagut a Barcelona per reivindicar el dret a decidir dels catalans. A les portes del referèndum a Escòcia, mitjans de tot el món han tornat a girar la seva mirada cap al moment que viu Catalunya.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut